Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comercianții și producătorii de produse agroalimentare trebuie să raporteze stocurile

Ministerul Agriculturii vrea să îi oblige pe producătorii și comercianții de alimente și produse agricole să raporteze stocurile.

Toate firmele care produc, depozitează sau comercializează produse agroalimentare ar urma să raporteze stocurile, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere de către Ministerul Agriculturii.

O parte dintre comercianții de alimente, mai ales cei mari, oferă deja aceste date către autorități, în mod opțional, după modelul european.

Măsura este luată în contextul potențialei crize globale alimentare. Aceste date ar ajuta statul să știe pe ce cantități de materii prime și produse alimentare se poate baza în caz de nevoie.

Cum se raportează datele

Fie că vorbim de fructe, legume, cereale, semințe sau orice alt fel de produs agroalimentar, toate stocurile acestora trebuie raportate de către comercianți și producători către Ministerul Agriculturii.

Producătorii vor avea pus la dispoziție un site, unde fiecare va completa raportarea, iar datele vor fi confidențiale.

Conform proiectului Ordonanței de Urgență, datele trebuie transmise până la data de 15 a fiecărei luni, în mod obligatoriu.

”Fiecare operator economic care va raporta (n.r. stocurile) va primi un ID și o parolă. Pe o platformă online va transmite datele cerute, care vor fi stabilite prin noul ordin al ministrului agriculturii”, potrivit lui Ion Găman, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.

Cine este scutit?

Magazinele mai mici de 400 de metri pătrați scapă de obligație. La fel și firmele care au în depozite mai puțin de 10 tone de fructe și legume ori sub 25 de tone de cereale.

Marii operatori comerciali spun însă că noua măsură nu va însemna o muncă în plus. Comunică aceste date încă de la începutul pandemiei, fără a fi obligate.

”Modalitatea prin care noi percepem acest lucru este că încercăm o colaborare, acum si reglementată, să avem elemente care să dea siguranță alimentară, să dea această percepție că lucrurile sunt solide, sub control și nu vom ajunge în situația în care să constatăm că anumite produse nu vor fi disponibile pentru consumator”, spune George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR)

Tot există riscuri

Chiar și cu cantitățile centralizate, există însă riscuri, avertizează Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară:

”Vorbim despre stocuri, despre alimente și cereale care se află în depozitele persoanelor juridice din sectorul privat. Eu, dacă mâine am, spre exemplu, o cantitate mai mare pe stoc din ulei combustibil de floarea soarelui și vine cineva și îmi oferă cu un leu mai mult decât pe piața, vă dați seama că am vândut imediat toată cantitatea de care are nevoie pers respectivă.”

Practic, în orice moment, o firmă poate lua decizia de a vinde ce are în depozite.

Toate țările membre UE trebuie să aibă o centralizare a datelor despre stocurile de alimente, pentru reducerea riscurilor legate de o eventuală criză alimentară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE