Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București rămâne în topul celor mai poluate capitale din Europa

Publicat de: Euronews

Bucureștiul rămâne în topul celor mai poluate capitale din Europa când vine vorba de calitatea aerului. Un studiu recent arată că la mai multe școli din Capitală s-au înregistrat frecvent depășiri ale nivelului permis de particule de praf poluante. În fiecare an, din cauza poluării mor 29.000 de români, o cifră cât un oraș mic.

Un număr 27 de școli din București au fost monitorizate timp de un an de zile cu ajutorul senzorilor speciali care înregistrează cantitatea de particule încărcate cu substanțe chimice. Acestea se numesc PM10, PM2,5 și PM 1. Sunt particule fine, mai fine și ultrafine. Niște particule invizibile de substanțe dăunătoare adunate din atmosferă.

"Cealaltă substanță extrem de agresivă în poluarea din orașe sunt oxizii de azot care provin din trafic din aceste arderi, din combustia mașinilor. Este cea mai mare sursa a poluarii - traficul - atat pentru PM10, PM2,5 cat si pentru dioxidul de azot", spune Oana Neneciu, director Ecopolis,

Traficul, sursă majoră de poluare

Principala sursă de poluare în București este traficul auto. În Capitală sunt aproximativ 1,5 milioane de mașini la o populație de 1,8 milioane de locuitori. Experții de mediu spun că și salubrizarea deficitară a străzilor contribuie la poluarea accentuată din oraș. Doctorii trag un semnal de alarmă când vine vorba de efectele asupra sănătății. Poluarea afectează în primul rând plămânii, căile respiratorii, dar și inima, creierul și sistemul endocrin.

"Bolile secundare expunerii acute, adică reacțiile alergice care sunt în zona capului, ochi care lacrimează, nasul care curge, strănutul, tusea și, coborând încet către plămân ne referim la acutizări ale astmului bronșic. Iar pe termen lung vorbim de riscul de declanșare a cancerului pulmonar, care este mult mai crescut la persoanele care trăiesc într-un mediu poluat", arată medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

În primele 4 luni ale acestui an, senzorii amplasați în Capitală au înregistrat o valoare de până la 5 ori mai mare decât valoarea sugerată de OMS. Ecologiștii spun că majoritatea capitalelor europene au impus condiții când vine vorba de traficul din interiorul orașelor sau de salubrizare.

Există soluții și pentru România

"Ar fi șantierele care în București nu respectă niciun fel de normă și ar trebui și acestea verificate, și cea mai importantă masură este extinderea spațiului verde din cadrul orașului. Mai mult decât atât, crearea unei centuri verzi în jurul orașului, care sa oprească din această poluare", mai spune Oana Neneciu.

În România mor anual aproximativ 29.000 de oameni din cauza poluării. Bucureștiul este pe primul loc în UE când vine vorba de costurile asociate poluării. Anual sunt alocați peste 3000 de euro pentru fiecare locuitor al Capitalei, bani care acoperă costurilor medicale și ale asigurărilor de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE