Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația atinge niveluri record, în întreaga lume. Cum acționează guvernele pentru atenua efectul crizei economice

Inflația atinge niveluri-record în întreaga lume după ce pandemia COVID și efectele secundare ale războiului Rusiei în Ucraina au accentuat creșterea prețurilor la energie, marfă și articole de bază în întreaga lume.

În Marea Britanie, rata inflației a atins 9,4% în iunie, cel mai ridicat nivel din 1982. Zona euro nu se descurcă mult mai bine, inflația atingând în iulie un record de 8,9%, în creștere de la 8,6% în perioada precedentă.

Pentru a reduce rata inflației, oamenii trebuie să cheltuiască mai puțin pe bunuri și servicii, ca astfel să scadă prețurile. Băncile ajută la acest lucru prin creșterea ratelor dobânzilor.

Dar ce acțiuni sunt întreprinse de guverne pentru a combate inflația și pentru a oferi alinare consumatorilor și companiilor puternic afectate?

Cum fac față inflației guvernele din întreaga lume

Germania - Germania intenționează să introducă o taxă pentru prețul gazului pentru toți consumatorii începând cu 1 octombrie. Guvernul a anunțat în iulie un ajutor de stat de 15 miliarde de euro al Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al țării. De asemenea, a introdus o reducere a taxelor pe benzină și motorină, reducând în același timp costurile de transport public.

Franţa - Pe 3 august, parlamentul Franței a adoptat un pachet de 20 de miliarde de euro pentru reducerea inflației, crescând pensiile și unele plăți de asistență socială și permițând companiilor să plătească angajaților bonusuri mai mari fără impozite, în încercarea de a spori puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Italia - Pe 4 august, Italia a aprobat un pachet de ajutor social în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro. Legislația vizează reducerea facturilor la electricitate și gaz și se adaugă la aproximativ 35 de miliarde de euro deja cheltuite din ianuarie pentru a atenua impactul costurilor cu energie, gaz și benzină.

Statele Unite - Pe 7 august, Senatul SUA a aprobat Legea de reducere a inflației , un plan de 430 de miliarde de dolari (422 de miliarde de euro) care, printre altele, reduce costul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, crește unele taxe corporative și introduce măsuri de credit fiscal de consum pentru a încuraja eficiența energetică.

India - În mai, India a impus restricții asupra exporturilor de produse alimentare, inclusiv grâu și zahăr, care reprezintă aproape 40% din indicele prețurilor de consum, și a redus taxele la importurile de ulei.

Japonia - Japonia a lansat un pachet de ajutor de 103 miliarde de dolari (101 miliarde de euro) în aprilie pentru a atenua lovitura economică cauzată de creșterea costurilor materiilor prime, care a constat în subvenții pentru a reduce prețul benzinei și plăți în numerar către gospodăriile cu venituri mici, unde sunt copii.

Turcia - Turcia a îndurat luni de turbulențe economice și dificultăți, inflația a atins maximul din ultimii 24 de ani în iulie, la 79,6%, potrivit celor mai recente date ale Institutului de Statistică din Turcia. Pentru a ajuta în această problemă, guvernul turc, la începutul lunii iulie, a majorat salariul minim cu aproximativ 30%, adăugându-se la creșterea de 50% observată la sfârșitul anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE