Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ieftinirea alimentelor, amânată. Guvernul va emite vineri ordonanța pentru plafonarea adaosului comercial

Guvernul a amânat ședința în care va fi aprobată Ordonanța de Urgență de reducere a prețurilor pentru alimentele de bază. Pe lista finală au rămas 14 alimente care vor fi mai ieftine de la 1 august. Printre acestea se regăsesc pâinea, ouăle sau laptele de vacă.

Nu au fost obținute toate avizele pentru acest proiect, astfel ședința a fost mutată pentru ziua de vineri. Reducerea de preț se va face prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători. Cei care nu vor respecta această Ordonanță de Urgență riscă amenzi între 100 de mii și 2 milioane de lei. 

Există discuții în coaliție în ceea ce privește prelungirea termenului în ceea ce privește plafonarea adaosului comercial. Ordonanța va fi valabilă în primul rând pentru următoarele trei luni, iar dacă efectele vor fi pozitive, va fi luată în calcul și varianta prin care această măsură va fi prelungită.

Reducerea TVA "nu a funcţionat"

"Legat de ieftinirea preţului la produsele alimentare care sunt luate în discuţie şi urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului. Am asistat la o creştere a preţurilor la produsele alimentare şi, în general, a preţurilor în perioada de criză. După cum ştim, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii şi a fost explicat în cadrul coaliţiei de guvernare. El are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distibuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%", a precizat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Boloş a mai spus că din discuţiile avute cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reieşit că adaosul comercial a ajuns 80% la nivel de retailer şi de 40 - 50% la nivel de procesator.

"Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum preţurile la alimente şi la celelalte materiale, dacă vreţi materialele de construcţii, şi preţurile la utilităţi au crescut simţitor, deja s-a mai produs acest lucru şi este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor şi al populaţiei", a menţionat ministrul.

Marţi, premierul Marcel Ciolacu a avut discuţii pe această temă cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu miniştrii Finanţelor, Agriculturii şi Fondurilor Europene. Înaintea întrevederii, premierul remarca faptul că, până în prezent, reducerea TVA "nu a funcţionat", deoarece a determinat ieftiniri pe o perioadă "foarte limitată" de timp.

"Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu poţi să îl faci numai cu retailerii. Aici vorbim şi de producători şi de distribuitori şi de importatori. (...) Am să îmi asum acest lucru pentru că trebuie făcut", a afirmat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE