Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai ieftine alimente din ultimii doi ani. Analiști: Ieftinirea materiilor prime se transmite la raft în jumătate de an

Prețurile mondiale ale alimentelor au ajuns în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Materii prime ca uleiurile vegetale, cerealele și lactatele au avut cea mai mare contribuție. Mai durează însă câteva luni până vom vedea ieftiniri ale produselor la raft, atrag atenția analiștii.

Doamna Anușca lucrează de nouă ani într-un magazin de lactate dintr-o piață din Sectorul 6 al Capitalei. Costurile energiei și ale transportului i-au făcut pe patroni să scumpească toate produsele.

“Anul trecut, pe vremea asta, era 34 de lei kilogramul. Acum s-a mărit cu doi lei. Aceasta a fost 28 de lei s-a făcut 32 de lei probabil și în funcție de cât s-a scumpit laptele și materia primă”, explică ea. 

Inflația, la cote înalte în 2022

Pe parcursul anului trecut, românii au asistat la scumpiri galopante, cu un vârf al inflației la începutul iernii trecute, când rata medie de creștere a depășit 16%. După ce valul scumpirilor a cuprins întreaga lume în 2022, în luna mai a acestui an, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a remarcat a domolire a inflației. Prețurile mondiale ale alimentelor au fost cu 22% mai mici, față de nivelul record din martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În luna mai anul acesta, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a calculat un indice al prețurilor pentru produse alimentare la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul scăderii semnificative a prețurilor uleiurilor vegetale, a lactatelor și cerealelor. Totuși, oamenii nu simt deocamdată aceste ieftiniri.

“Deja înainte de pensie noi deja terminăm totul”, declară o doamnă pentru Euronews România.

Analiștii văd, totuși semne îmbucurătoare în economie care ar putea frâna valul de scumpiri. Însă e nevoie de timp, între trei și șase luni, până când lanțul de producție va asimila costurile în scădere.

 ”Procesatorii din industria alimentară și-au făcut achiziții la vechile prețuri și atunci sigur că nu vor să ducă atât de repede în jos prețurile precum ne-am dori noi, consumatorii”, explică Constantin Rudnițchi, analist financiar  

 Prețurile produselor alimentare au început să scadă 

Luna trecută, prețurile au fost trase în jos în special datorită uleiurilor vegetale, care costă cu aproape 50% mai puțin decât acum un an și cu 9% în minus, față de aprilie 2023. Și cerealele au contribuit la o medie mai mică a prețurilor la nivel mondial. Porumbul a fost cu aproape 10% mai ieftin în mai față de aprilie, iar grâul, cu 3,5%.

Alina Crețu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România: “Din păcate, deocamdată, pentru România, acest preț nu se reflectă încă în prețul de la raft.  Aici, poate ar trebui gândită o politică și o strategie de lucru pe filiera produselor agroalimentare, în care beneficiile să fie împărțite echilibrat și echitabil pe această filieră de produs.”

Au fost înregistrate și scumpiri. Prețul mondial al zahărului a crescut pentru a patra lună consecutivă, cu un avans de 5,5% față de luna aprilie, și cu aproape 31% comparativ cu mai 2022. În ceea ce privește România, inflația a intrat de la începutul anului pe un trend descendent, care este de așteptat să se mențină, potrivit analiștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE