Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește valoarea tichetelor de masă: 35 de lei de la 1 august. Ciolacu: ”E un gest cât se poate de firesc”

Tichetele de masă vor fi majorate la 35 de lei de la începutul lunii august și la 40 de lei de la începutul anului viitor.

27/07/2023 , 11:24

Valoarea tichetelor de masă va ajunge la 40 de lei în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că valoarea tichetelor de masă va crește, iar această măsură este ”un gest cât se poate de firesc ținând cont de inflația din acest an”.

”Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima sătpămână de guvernare. Majorăm această valoare de la 30 la 35 de lei lunar, începând cu 1 august. Și vom ajunge la 40 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc ținând cont de inflația din acest an”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Știrea inițială

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Guvernului, ai sindicatelor şi patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii.

Creşterea nivelului de trai, reducerea inflaţiei, asigurarea stabilităţii economice, deschiderea mai multor apeluri de proiecte finanţate prin cadrul financiar multianual 2021-2027 au fost, de asemenea, pe agenda discuţiilor între reprezentanţii Guvernului şi partenerii sociali.

"Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele şi patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Guvernarea noastră este despre economie şi reforme în beneficiul oamenilor. Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. Vom menţine liniile stabilite prin bugetul de stat şi vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, important instrument de reforme şi investiţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, aşa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflaţiei astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflaţiei cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă şi predictibilă de susţinere a economiei şi de creştere a nivelului de trai. Sunt teme extrem de importante asupra cărora ne vom consulta permanent cu partenerii sociali", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Consultările Guvernului cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor vor continua, atât în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, cât şi la nivelul ministerelor.

Ce sunt tichetele de masă și cum pot fi folosite

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora, potrivit Legii nr. 165/2018.
Tichetele se distribuie de către angajator, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE