Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Şapte din zece angajaţi primesc beneficii extrasalariale. La ce sume ajung bonusurile de perfomanță, în România

Şapte din zece angajaţi primesc beneficii extrasalariale, cele mai apreciate fiind tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanţă şi tichetele de vacanţă, potrivit unui sondaj eJobs & Up România.

"Deşi nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidaţi, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componenţa acestor pachete şi să acorde o atenţie sporită personalizării lor în funcţie de nevoile angajaţilor”.

Potrivit sondajului, în acest moment, 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind:

  • tichetele de masă (85,4% dintre respondenţi au indicat acest răspuns),
  • asigurările medicale (43,8%),
  • bonusurile de performanţă (36,3%),
  • abonamentele medicale (27,4%),
  • tichetele cadou (23,8%).

Pentru anul acesta, 44% dintre angajatori au alocat, în acest scop, un buget lunar cuprins între 400 şi 800 de lei pentru fiecare angajat, 20% sub 400 de lei, 15% între 800 şi 1.200 de lei şi 13% peste 1.200 de lei.

"Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajaţii spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanţă, tichetele de vacanţă şi zilele suplimentare libere. Deşi nu se află pe locuri fruntaşe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, platformă de recrutare online din România.

Rezultatele sondajului arată, însă, că, în ciuda faptului că beneficiile extrasalariale pe care le primesc sunt importante, 48% dintre angajaţi nu au cerut niciodată managerului direct sau de HR beneficii adaptate nevoilor pe care le au. 38% au făcut acest lucru rar şi doar 15% au această iniţiativă frecvent.

Sondajul a fost realizat în perioada martie - aprilie 2023, pe un eşantion de 4.597 de angajaţi şi 450 de angajatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE