Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reducerea cheltuielilor, discutată în Coaliție. Primarii sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și blocarea angajărilor la stat

Coaliția de guvernare cedează în fața criticilor primarilor și sindicatelor. Liderii au renunțat, pentru moment, la interzicerea cumulului salariu - pensie, dar salariile bugetarilor vor fi înghețate, angajările vor fi blocate de la 1 mai, iar instituțiile statului trebuie să-și reducă bugetul pentru bunuri și servicii cu 10%.

Proiectul inițial al Ordonanței de urgență prevedea reducerea cheltuielilor bugetare în ministere, instituții publice și primării.

Măsurile economice de reducere a cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei în 2023, propuse de guvern, ar urma să blocheze angajările la stat și să înghețe salariile bugetarilor. Propunerile au stârnit nemulțumiri în rândul primarilor: dacă vor fi adoptate, activitatea din administrația locală se va bloca, amenință ei.

Adrian Ovidiu Teban, primarul orașului Cugir, președintele AOR: Blocarea angajărilor nu este o soluție. Am mai avut astfel de ordonanțe în trecut. Știți că în fiecare UAT apar diverse activități noi, în spitale, alte chestiuni unde nu poți, însă, să angajezi și nu mi se pare normal.

Dănuț Groza, primar Sânnicolau Mare: Cred că cea mai corectă decizie ar fi ca numărul de funcționari dintr-o instituție să fie corelată cu numărul de locuitori, astfel încât să fie un plafon maxim până la care putem angaja, fără ca acel plafon sa poată fi depășit.

Aleșii locali spun că intenția Guvernului de a face economii la buget le pune în pericol planurile de dezvoltare.

Adrian Ovidiu Teban, primarul orașului Cugir, președintele AOR: Fiecare primar are un buget deja aprobat și niște proiecte pe care trebuie să le finalizăm.

Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: Dacă vorbim strict de primăria Slănic Moldova, asta ne-ar afecta foarte tare, pentru că noi suntem orașul cu cele mai multe proiecte pe strategie smart din România. Nu putem să schimbăm acum chirurgical lucrurile.

Proiectul inițial de ordonanță de urgență mai interzicea și cumulul pensiei cu salariul. Potrivit unor surse din Coaliție, măsura a fost amânată. Ar urma să se aplice doar dacă va fi adoptată prin lege, cu acordul Parlamentului. Subiectul a fost discutat și cu partenerii sociali.

Dumitru Costin, președintele BNS: Acei indivizi care au ajuns la vârsta de pensie, după un stagiu complet și la limita de vârstă au dreptul constituțional să poată să primească și pensia și să poată lucra în continuare. Toți ceilalți însă care au beneficiat de diverse mecanisme de pensionare anticipate. Pentru aceia mi se pare normal să se întâmple acest lucru.

Propunerile de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea să nu fie suficiente

Experții recomandă și creșterea veniturilor. Potrivit Eurostat, taxele și impozitele colectate la buget reprezintă doar 27% din PIB, față de 41% cât e media europeană.

Ionuț Dumitru, economist șef la o bancă: Trebuie acționat pe ambele părți ale bugetului, dar preponderent pe partea de venituri, pentru că acolo e spațiu de manevră mai mare. Dar a nu se înțelege că trebuie să creștem taxele, trebuie să colectăm taxele și impozitele mai bine.

Deocamdată, măsurile care ar trebui să aducă economii la nivelul bugetului nu sunt bătute în cuie. Coaliția trebuie să le anunțe public, să elaboreze un nou proiect de ordonanță de urgență, care să fie dezbătut și adoptat în ședința de guvern.

Intenția Executivului este ca măsurile să intre în vigoare la 1 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE