Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Guvernul îngheață angajările la stat pentru tot anul, de la 1 mai

Guvernul va adopta, luni, o Ordonanță de Urgență prin care va îngheța de la 1 mai, angajările la stat pentru restul anului, spun surse oficiale. De asemenea, în aceeași Ordonanță se va decide limitarea cheltuielilor lunare de la ministere. Guvernanții analizează astăzi și pachetul de reduceri a cheltuielilor pe care l-a propus fiecare minister.

Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Transporturilor ar urma să taie din bugetul anual 400 de milioane de lei de la bunuri și servicii, iar Ministerul Finanțelor aproape 390 de milioane de lei.

Ministerul Afacerilor Interne va reduce 200 de milioane de lei din cheltuielile cu deplasările și achizițiile și încă 300 de milioane de lei dacă nu vor fi ocupate 8.000 de posturi din sursă externă.

De la Turism se vor limita cheltuielile de funcționare cu 106 milioane de lei. Ministerul Cercetării va desființa 30 de posturi, ceea ce va duce la o reducere a cheltuielilor cu 3 milioane de lei. În total, ministerele trebuie să taie cel puțin 10 miliarde de lei.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a declarat că măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice vor fi prezentate luni. Mai mult decât atât, ministrul a mai anunțat și că nu este niciun fel de gaură la bugetul de stat.

”Nu există niciun fel de gaură la buget. Pentru că s-a folosit acest termen plastic ca fiind o gaură. Nu este o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiul fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem. Și în contrapondere, pentru că ați amintit la început de instituțiile care trebuie să se ocupe de colectare și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat: președinții, șefii de instituții; pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum este programul bugetar”, a declarat Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE