Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul a găsit vinovații pentru gaura din buget: deficitul aparține preponderent marilor contribuabili

Premierul a găsit vinovații pentru gaura din buget, în primele luni: marii contribuabili. Executivul promite măsuri ferme pentru a menține deficitul în ținta stabilită. Iar jumătate din deficit ar fi recuperat din blocarea angajărilor în sectorul public și înghețări salariale. Prim-ministrul promite că pachetul de măsuri fiscale nu presupune taxe și impozite noi sau ajustări salariale.

Deficitul de 20 de miliarde de pe primul trimestru pare că i-a a speriat pe membrii Guvernului. O cauză ar fi o încetinire a colectării, iar premierul spune că tocmai cei care datorează sume mari Statului au întârziat plățile.

Nicolae Ciucă, premierul României: Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și, în același timp, dau o sarcină instituțiilor Statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu, să asigure colectarea acestor venituri.

Lucian Heiuș, președinte ANAF: Pe primele trei luni avem cel mai mare minus de colectare. Dacă ANAF-ul are un minus de colectat de 2,9 miliarde, raportat la legile bugetare, construite așa cum au fost explicate până acum, marii contribuabili au un minus de 4,4 miliarde.

Însă, planurile Guvernului de a crește peste 10% gradul de colectare nu este realist, spune președintele ANAF.

Nici încasările nu mai pot fi la fel de mari ca în 2022

Lucian Heiuș, președinte ANAF: ANAF-ul este de vină că nu sunt suficiente venituri, cât are nevoie Statul să cheltuiască. Fluctuațiile care apar de la un an la altul pot să fie foarte mari. Anul trecut am avut un an foarte bun. Au fost niște venituri din nereglementarea prețului la energie, din niște profituri realizate în anumite sectoare, care anul acesta nu mai există.

Ministerele au promis că reduc cheltuielile cu bunuri și servicii, până la 10 miliarde. Iar alte 10 vor fi recuperate din blocarea angajărilor în sectorul public și înghețarea salariilor. Decizia finală va fi anunțată de Guvern săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE