Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru din zece români nu au nici card, nici cont bancar. Numărul firmelor cu POS s-a dublat de la începutul pandemiei

România este ultima țară din Europa la capitolul plăți cu cardul, potrivit Indicelui Plăților Digitale. Patru din zece români nu au nici card, nici cont bancar.

Totuși, numărul comercianților care acceptă plata cu cardul s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus. Mai ales că legea îi obligă să aibă POS dacă încasează mai mult de 50 de mii de lei pe an.

Peste 53 de milioane de plăți cu cardul în 2022

La una dintre piețele din Sectorul 4 al Capitalei aproape toți comercianții oferă posibilitatea de a plăti cu cardul. Cei care nu au instalate aparate POS intenționează să rezolve această problemă curând.

De la începutul anului a intrat în vigoare o lege care obligă firmele care încasează peste 50.000 de lei anual să instaleze aparatura pentru plăți cu cardul. Și tot în ianuarie, băncile au primit de șapte ori mai multe cereri pentru POS-uri față de aceeaşi lună a anului 2022.

"În ultimul timp mai toată lumea plătește cu cardul, cu cardul de bonuri de masă, cu cardul de salarii. Așa primesc salariul, așa plătesc", spune o vânzătoare.

Românii au efectuat anul trecut peste 53 de milioane de plăți cu cardul. 95% din totalul tranzacțiilor au fost contactless și s-au făcut la magazinele alimentare și supermarketuri, la hoteluri, restaurante și fast-food-uri, în magazinele de piese auto sau la cabinetele stomatologice.

"Zilnic folosesc cardul. E mai ușor. Să stai tot timpul, nu avem schimbat. În ultimul timp numai cardul (n. red. am folosit)", spune o femeie.

Șase din zece firme au POS

Chiar dacă legea obligă orice societate care încasează mai mult de 136 de lei pe zi să accepte plata cu cardul, în acest moment, doar șase din zece firme au POS-uri, potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Jumătate dintre firmele care nu acceptă formele digitale de plată spun că li se pare prea complicat să își instaleze un terminal de plată, în timp ce o treime se plâng de comisioanele bancare prea mari pentru astfel de tranzacții.

Florin Jianu, președinte CNIPMMR: "Ne-am dori să existe niște vouchere pentru digitalizare, care să aibă o valoare de 5-10.000 de euro, pentru că toate aceste pachete nu costă foarte mult."

O firmă care are încasări anuale de peste 10.000 de euro, dar nu și-a instalat un terminal de plată cu cardul riscă amenzi între 20.000 și 50.000 lei.

Lucian Heiuș, președintele ANAF: "Evaziunea fiscală se întâmplă prin mișcarea numerarului, prin cash-ul care circulă."

Potrivit Indicelui Plăților Digitale, aproape jumătate dintre români consideră că plata cash este cea mai sigură.

"Îmi scot banii de pe card, pensia, de pe card și apoi plătesc cash. Nu mai stau să mă chinui cu cardul. Ba merge, ba nu merge", este de părere o femeie.

În continuare, este loc pentru dezvoltarea plăților digitale în România. În țara noastră sunt 18 POS-uri la 1.000 de locuitori față de media europeană de 36 de terminale, conform datelor Băncii Centrale Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE