Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aplicație pentru scrierea amenzilor rutiere. Șoferii vor putea să plătească pe loc contravenția, cu cardul

Polițiștii ar putea avea o aplicație în care să scrie amenzile. Aceasta ar ușura munca agenților din trafic, de exemplu, care scriu de mână peste un milion de procese verbale de contravenție pe an.

Aplicația a fost dezvoltată de Sindicatul Europol împreună cu o echipă de programatori care și-a oferit serviciile gratuit. Aceasta ar fi utilă polițiștilor mai ales în perioadele de sărbători.

În prezent, scrierea unui proces verbal de sancționare durează, în medie, 10-15 minute, în funcție de abaterea constatată de polițiști.

Timpul ar putea scădea considerabil cu ajutorul unei aplicații prin care sunt constatate încălcările legii. Aceasta a fost construită de la zero de Sindicatul Europol, împreună cu o echipă de programatori care și-a oferit serviciile gratuit.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: ”Noi am finalizat-o, am și testat-o în teren, funcționează foarte bine, iar săptămâna viitoare o vom preda Poliției Române cu titlu gratuit pentru a fi utilizată cât mai repede. Aplicația trebuie doar conectată la bazele de date ale Poliției. Ea va putea fi folosită din primul moment fără niciun fel de costuri. Ceea ce polițistul trebuia să realizeze manual și într-un timp foarte mare, aplicația va putea să realizeze pe loc prin interogarea simultană a mai multor baze de date. Reduce timpul alocat pentru scrierea procesului verbal chiar și cu 70%, depinde de fapte.”

Documente scanate în program și plata cu cardul, pe loc

Aplicația poate fi instalată pe tabletele pe care polițiștii le folosesc și are presetate toate tipurile de contravenții și descrierile faptelor, în proporție de peste 90%. În plus, documentele pot fi scanate în program pentru un control mai rapid. Polițiștii pot verifica dacă șoferul este urmărit sau are vreo interdicție, dar și actele autoturismului, dacă sunt în regulă sau nu.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: ”În situatia în care contravenientul, de exemplu, e un element de noutate, dorește să plăteasca pe loc contravenția cu cardul, aplicația are și functia de POS, lucru care permite plata pe loc și, implicit, și imprimarea procesului verbal de contravenție și a dovezii plății. Asta pentru că, alături de aplicație, avem o imprimantă mobilă care are un cost relativ redus.”

Părerile șoferilor sunt împărțite.

Șofer: Important ar fi să nu mai dea amenzi, să nu alergăm să plătim amenzi
Reporter: Dumneavoastră ați primit vreodată vreo sancțiune?
Șofer: Păi, numai o dată, la cât alerg?
Reporter: Și cât așteptați acolo să se scrie amenda?
Șofer: Așteptăm destul de mult

Șoferiță: Încerc să respect regulile. Am luat avertismente, dar sancțiuni, nu
Reporter: Și cât ați așteptat acolo să facă procesul verbal pe avertisment?
Șoferiță: A durat puțin, 10 minute.

Câte amenzi rutiere au dat polițiștii în 2022

Programul ar elimina, totodată, și greșelile din procesul verbal în baza cărora șoferii sancționați pot scăpa de amenzi.

Anul trecut, polițiștii au dat peste 1,7 milioane de sancțiuni, dintre care două treimi au fost amenzi, celor care au încălcat legislația rutieră. Puțin mai multe au fost în anul 2021, când polițiștii au aplicat peste 1,8 milioane de avertismente și amenzi, în valoare de peste 300 de milioane de lei.

Aplicația ar fi utilă mai ales în perioadele de sărbători, când controalele se întețesc și numărul amenzilor e mai mare. Aproximativ 9.000 de polițiști sunt la datorie în aceste zile de Paște, dintre care 1.600 rutieri. Ei acționează cu 300 de aparate radar, etiloteste și aparate drugtest și sunt sprijiniți din aer de elicopterele Inspectoratului General de Aviație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE