Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum arată controversatele BMW-uri achizționate de IGPR. Mașinile au fost prezentate cu ocazia Zilei Poliției

Publicat de: Euronews

Ziua Poliției Române este sărbătorită cu fast în Capitală. Mai exact, cu ce are mai bun în dotare Poliția Română, care promite un adevărat spectacol la împlinirea a 201 ani de la înființare.

În Parcul Herăstrău vedem standuri ale poliției unde expus armamentul și tehnica din dotare. Standurile sunt interesante mai ales pentru cei mici.

Cele mai bune dotări ale Poliției au fost expuse în această zi. Punctele de interes au fost mașinile BMW, achiziția care a stârnit controverse la acel moment.

Autoturismul prezentat este un BMW cu o capacitate cilindrică de aproape 2.000 de cmc. Pentru cei 38.000 de euro, cât costă o astfel de mașină, motorizările nu sunt de top, ci unele de bază.

Reprezentanții Poliției spun că achiziționarea acestor mașini este foarte utilă înă, având în vedere că acestea vor intra în dotarea polițiștilor mai ales pe autostrăzi, dar și prin orașe.

Lotul complet de astfel de autoturisme ajunge la 600.

Controversa BMW-urilor achiziționate de Poliție

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

"Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis 'avizul conform necondiţionat final' - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru", a spus Benone Matei într-o declaraţie de presă.

El a precizat că, la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, nu a fost înregistrată nicio contestaţie la cele două proceduri organizate de Poliţia Română prin care să fie criticate anumite cerinţe impuse prin documentaţia de atribuire sau rezultatul aplicării procedurii de achiziţie.

Potrivit sursei citate, costul unei autospeciale este de 32.000 de euro, fără TVA, preţ în care sunt incluse accesorii necesare muncii de poliţie, iar preţul de catalog al acestei maşini, fără dotările menţionate, este de peste 38.600 de euro, fără TVA.

Sindicatul Europol critică achiziţionarea a 100 de autospeciale BMW 320ix care urmează să intre în dotarea Poliţiei Rutiere până în vara anului viitor, dintr-un total de 600 de autospeciale pentru care s-a semnat un acord cadru.

Sindicaliştii acuză conducerea IGPR că nu s-au consultat cu poliţiştii înainte de a organiza licitaţia, astfel că dotările prevăzute în caietul de sarcini n-au a face cu nevoile reale ale agenţilor de la rutieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE