Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corpul de Control al MAI, trimis să verifice achiziția mașinilor BMW pentru Poliția Română

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat Corpului de Control să facă verificări în ceea ce priveşte achiziţia de maşini de poliţie marca BMW, transmite Agerpres.

„Dacă vă referiţi la interesul public manifestat faţă de achiziţia unor maşini de poliţie pentru Poliţia Naţională, pot să vă confirm că ministrul Afacerilor Interne a cerut Corpului de control să facă verificări privind procedurile derulate cu această ocazie, iar la finalul verificărilor, Ministerul Afacerilor Interne va prezenta public aceste concluzii", a spus Cărbunaru, după şedinţa de Guvern.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis „avizul conform necondiţionat final” - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru", a spus Benone Matei într-o declaraţie de presă. 

Achiziția de mașini BMW pentru Poliția Română stârnește controverse

Ministerul de Interne are nevoie de mașini puternice care să ajute Poliția Rutieră să țină pasul cu bolizii pe șosele României. Este explicația reprezentanților Poliției Române, după ce Sindicatul Europol a acuzat că licitația s-ar fi făcut cu dedicație pentru un mare producător de automobile.

În opinia Europol, o singură companie ar fi putut să respecte caietul de sarcini. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române spun, însă, că alte trei modele de mașini produse de alte companii ar fi respectat condițiile, dar numai cea câștigătoare s-a prezentat la licitație.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române„Pentru a ne alinia standardelor poliției europene. Au fost întocmite specificații tehnice similare, care, și foarte important de reținut, nu sunt pentru niciun producător auto, iar acele specificații, și întăresc ideea, erau îndeplinite de minim patru producatori auto, dintre care s-a înscris doar unul. Aceasta este alegerea dumnealor.”

Licitația a fost câștigată de automobile Bavaria

Licitația a fost câștigată de automobile Bavaria și va dota Poliția Rutieră cu cel puțin 300 de mașini BMW și maximum 600, așa cum prevede contractul. Decizia va fi luată în funcție de finanțarea finală. Prețul de achiziție este de 32.000 de euro bucata, fără TVA. Chestorul de Poliție, Marius Dragnea, directorul Direcției Logistice din cadrul Poliției Române, spune nu s-a înregistrat nicio contestație la Consiliul Național de Soluționare.

Sindicatul Europol a pus la îndoială corectitudinea acestei licitații, susținând că doar modele BMW s-ar fi putut califica după anumite criterii din caietul de sarcini.

Într-un răspuns pentru Euronews, reprezentanții societății care importă automobilele susțin că aceste acuzații sunt nefondate.

Alexandru Șeremet, PR BMW„Despre procedura de licitatie tot ce pot să spun este că noi am aplicat, am urmat această oportunitate și am venit cu o ofertă foarte competitivă. O verificare simplă poate să arate că mai există și alte modele în piață, care se pot încadra în aceste specificații . Audi, Alfa Romeo sunt două dintre aceste exemple.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE