Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OLAF și Parchetul European, sesizate în legătură cu cele 600 de mașini BMW cumpărate pentru Poliția Română

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că a sesizat mai multe instituții, printre care Oficiul European de lupta Antifraudă și Parchetul European, în cazul licitației prin care au fost cumpărate 600 de mașini BMW pentru Poliția Română. Liderul USR acuză că licitația a fost cu dedicație.

„Este un caiet de sarcini scris ca să se potrivească un singur model de maşină, vândut de prietenul preşedintelui. Sunt fonduri europene la mijloc şi acest furt trebuie anchetat. Și în acest caz am depus sesizări către autoritățile acre ar trebui să se ocupe de controlul fondurilor. Pe de o parte autoritatea de management, este prima care trebuie să facă activitatea de control. Este încălcată în mod clar directiva euroepană, transpsă și în legislația națională care spune că nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența”, a declarat Cătălin Drulă.

„Şi aici e caz clar de corecţii financiare şi de sesizare a OLAF. Am sesizat şi noi OLAF şi Parchetul European. Este o obligaţie pe care o are Autoritatea de Management: în momentul în care sesizează suspiciuni de fraudă, să sesizeze DLAF şi Parchetul European. I-am trimis domnului Felix Ardelean, director general care se ocupă de control, o sesizare în acest sens. De asemenea, preşedintele Autorităţii de audit din cadrul Curţii de conturi, preşedintele Curţii de Conturi, precum şi Comisia Europeană, pe doamna comisar Ferreira", a adăugat liderul USR.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis avizul conform necondiţionat final - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru”, a spus Benone Matei într-o declaraţie de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE