Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Achiziția de mașini BMW pentru Poliția Română stârnește controverse. Ce spune Sindicatul Europol

Ministerul de Interne are nevoie de mașini puternice care să ajute Poliția Rutieră să țină pasul cu bolizii pe șosele României. Este explicația reprezentanților Poliției Române, după ce Sindicatul Europol a acuzat că licitația s-ar fi făcut cu dedicație pentru un mare producător de automobile.

În opinia Europol, o singură companie ar fi putut să respecte caietul de sarcini. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române spun, însă, că alte trei modele de mașini produse de alte companii ar fi respectat condițiile, dar numai cea câștigătoare s-a prezentat la licitație.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române: „Pentru a ne alinia standardelor poliției europene. Au fost întocmite specificații tehnice similare, care, și foarte important de reținut, nu sunt pentru niciun producător auto, iar acele specificații, și întăresc ideea, erau îndeplinite de minim patru producatori auto, dintre care s-a înscris doar unul. Aceasta este alegerea dumnealor.”

Licitația a fost câștigată de automobile Bavaria

Licitația a fost câștigată de automobile Bavaria și va dota Poliția Rutieră cu cel puțin 300 de mașini BMW și maximum 600, așa cum prevede contractul. Decizia va fi luată în funcție de finanțarea finală. Prețul de achiziție este de 32.000 de euro bucata, fără TVA. Chestorul de Poliție, Marius Dragnea, directorul Direcției Logistice din cadrul Poliției Române, spune că nu s-a înregistrat nicio contestație la Consiliul Național de Soluționare.

Sindicatul Europol a pus la îndoială corectitudinea acestei licitații, susținând că doar modele BMW s-ar fi putut califica după anumite criterii din caietul de sarcini.

Într-un răspuns pentru Euronews, reprezentanții societății care importă automobilele susțin că aceste acuzații sunt nefondate.

Alexandru Șeremet, PR BMW: „Despre procedura de licitatie tot ce pot să spun este că noi am aplicat, am urmat această oportunitate și am venit cu o ofertă foarte competitivă. O verificare simplă poate să arate că mai există și alte modele în piață, care se pot încadra în aceste specificații . Audi, Alfa Romeo sunt două dintre aceste exemple.”

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat. Acesta a cerut autorităților să facă verificări în cazul în care există suspiciuni. Omul de afaceri Michael Schmidt, directorul general al companiei care importă automobilele, este cunoscut ca fiind prieten al președintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României: „Acum, despre prietenia cu mine, pot să vă spun că nu a contat. Dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge.”

„Licitația a fost una ,,cu cântec”, am putea spune noi, întrucât specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însă una a sărit în evidență: transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. Nu mică ne-a fost mirarea când, după aproximativ două săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW”, potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Polițiștilor Europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE