Obezitatea în rândul copiilor și adolescenților depășește pentru prima dată subponderalitatea la nivel global, avertizează UNICEF. În prezent, un copil din zece, adică 188 de milioane de tineri de vârstă școlară, suferă de obezitate, iar expunerea la marketingul alimentelor ultra-procesate le afectează serios sănătatea.
Obezitatea în rândul copiilor și adolescenților depășește pentru prima dată subponderalitatea
Raportul „Feeding Profit” arată că, între 2000 și 2025, prevalența subponderalității în rândul copiilor a scăzut de la aproape 13% la 9,2%, în timp ce obezitatea a crescut de la 3% la 9,4%. Obezitatea depășește acum subponderalitatea în toate regiunile lumii, cu excepția Africii subsahariene și a Asiei de Sud.
Cea mai mare incidență a obezității la nivel global se înregistrează în insulele din Pacific: Niue – 38%, Insulele Cook – 37%, Nauru – 33%. Niveluri ridicate sunt raportate și în țări cu venituri mari, precum Chile – 27%, Statele Unite – 21% și Emiratele Arabe Unite – 21%. În România, procentul copiilor supraponderali s-a dublat în ultimele două decenii și a ajuns la 23%, iar rata obezității a crescut de la 2% la 9%. În același timp, subponderalitatea a scăzut ușor, de la 6% la 5%.
UNICEF avertizează că alimentele ultra-procesate, bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase, predomină în magazine și școli și sunt promovate intens prin marketing digital. Aceste produse nu doar că înlocuiesc fructele, legumele și proteinele, dar cresc riscul dezvoltării bolilor cronice, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Studiile arată că aproximativ 75% dintre tinerii cu vârste între 13 și 24 de ani au văzut în ultima săptămână reclame la băuturi zaharoase, snacks-uri sau fast-food, iar 60% au afirmat că reclamele le-au sporit dorința de a consuma aceste alimente. În lipsa unor intervenții eficiente, impactul economic global al obezității și supraponderalității ar putea depăși 4 trilioane de dolari anual până în 2035.
UNICEF recomandă măsuri urgente: interzicerea alimentelor ultraprocesate în școli, politici de etichetare și restricționare a comercializării, taxe și subvenții pentru alimente sănătoase, precum și consolidarea programelor sociale pentru a asigura accesul la nutriție adecvată pentru familiile vulnerabile.