Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conducerea defensivă, pe banii statului. Poliția Română va verifica eficiența cursurilor auto

Statul decontează cursuri de conducere defensivă, iar Poliția Română va fi obligată să verifice eficiența acestor lecții auto. Legea prin care șoferii pot învăța gratuit să fie mai pricepuți la volan a fost schimbată la început de an, dar conducătorii auto încă nu se pot duce în poligon pentru că nu au fost scrise normele de aplicare.

Accidentele rutiere costă anual statul român trei miliarde de euro, spune Comisia Europeană. Cine învață să conducă defensivă, poate reduce riscul de accidente și cu 90% spun trainerii auto.

În România au loc zilnic, în medie, cinci accidente grave de circulație. Pentru a reduce numărul evenimentelor rutiere, statul permite celui care vrea să facă cursul de conducere defensivă să își deducă din impozite costurile. Un astfel de curs costă între 150 și 200 de euro iar șoferul este trecut prin diferite teste.

Cursul de conducere defensivă durează o zi. Include un modul teoretic și inclusiv tehnici de frânare în situații limită.

Vlad Albu, trainer auto: „Frânarea de urgență: este un scenariu în care îți sare un copil în față și trebuie să faci tot posibilul să eviți acel lucru. Se face într-un anumit fel, se comunică cu ABS si ESP-ul. Lucrurile acestea le predăm noi.”

Poliția Română va fi obligată să noteze în statistici dacă șoferii care au produs accidente rutiere au făcut curs de conducere defensivă. Autoritățile urmăresc să facă o comparație între șoferi, pentru a confirma eficiența cursurilor speciale de șofat.

Titi Aur, instructor conducere defensivă: „Aceste cursuri în toată lumea, în toată Europa și în America și Canada au dus la o reducere clară, brutală a numărului de accidente, pentru că șoferii devin mai constienți.”

În alte țări din Europa cursurile de conducere defensive sunt deja obligatorii, fie pentru toți șoferii care au permis, cum este în Austria, sau doar pentru angajații care conduc mașinile firmei, așa cum se întâmplă în Italia și Franța.

Statul cheltuie anual trei miliarde de euro în urma accidentelor de circulație. România este în topul țărilor UE în care se produc cele ai multe accidente rutiere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE