Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O mașină „specială” va monitoriza permanent dacă șoferii plătesc parcările în București

Una dintre cele mai aglomerate capitale din Europa, Bucureștiul, ar putea ieși din acest clasament. Municipalitatea anunță noi locuri de parcare pentru centrul orașului, iar bugetul a fost deja aprobat. Pentru eficiență, edilii anunță că o mașină echipată cu camere video va scana permanent numărul mașinilor parcate pentru a identifica cine plătește și cine nu. Mai avem însă doi ani de așteptat.

În București, pentru fiecare loc de parcare se bat 6-7 șoferi în fiecare zi. Municipalitatea încearcă, pentru început, să găsească o soluție pentru centrul orașului și vrea să dubleze, în doi ani, numărul de locuri de parcare. Autoritățile au în plan și digitalizarea sistemului de plată, montarea de parcometre, dar și de stâlpișori. Trotuarele vor putea fi astfel folosite din nou de pietoni, cel puțin în zona centrală, fără grija de a ocoli mașinile parcate neregulamentar.

„Aceste locuri de parcare se vor crea, o dată, pe carosabil, cu acele marcaje, cu stâlpișori delimitate, la care vom adăuga suplimentar parcometre moderne unde poți plăti parcarea fără să mai existe acel om cu care să stai la mica înțelegere”, a explicat Stelian Bujduveanu, Viceprimarul General al Municipiului București.

Aplicație pentru plata parcărilor

Șoferii vor putea plăti parcarea prin aplicație, în magazinele partenere InfoPoint sau, folosind cardul bancar, la parcometrele care se vor instala pe trotuare. Plata parcării publice de către șoferii mașinilor va fi verificată prin scanarea plăcuțelor de înmatriculare de către mașini echipate hi-tech, având camere video la bord.

În prezent, unii șoferi aleg să folosească locurile de parcare cu plată, alții consideră că tariful orar este mult prea mare pentru veniturile lor.

Noi amenzi pentru șoferii care parchează abuziv

Pentru șoferii care își vor lăsa mașina în parcările publice fără să plătească, pentru care astăzi nu există decât un avertisment, administrația publică va introduce o nouă amendă și sancțiunea blocării roților sau a parbrizului mașinii până la plata taxei de parcare, decizie luată după licitația publică pentru desemnarea firmei.

„Încercăm să eliminăm complet interacțiunea între parcangii și clientul care parchează”, a precizat Stelian Bujduveanu.

Primăria identifică și alte terenuri pe care le deține și care vor putea fi alocate pentru crearea de noi locuri de parcare. După implementare, Primăriei Capitalei speră să obțină venituri de un milion lei pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE