Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul număr de înmatriculare verde emis în România. Pe ce tipuri de mașini pot fi folosite plăcuțele verzi

Primul număr de înmatriculare verde a fost eliberat astăzi, 27 iunie, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Numerele verzi sunt destinate autovehiculelor cu zero emisii de CO2.

În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen, potrivit Agerpres.

Creșterea vizibilității în trafic

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule. De asemenea, sunt încurajați și alți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

VEZI ȘI: Tot mai multe mașini electrice în România. Reorientarea vine în după scumpirea carburanților

Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător”, potrivit MAI.

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

De asemenea, DRPCIV evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional.

Pentru mașinile nepoluante, autoritățile locale pot stabili, conform legii, anumite stimulente, printre care, reduceri de taxe, acces pe benzile de autobuz, intrare gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare.

La acest moment, în Europa, cota de piață a mașinilor electrice este undeva de până în 5%, însă experții estimează ca procentul să urce spre 30% în câțiva ani, la egalitate cu mașinile pe benzină, respectiv diesel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE