Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai rapidă mașină electrică, fabricată în Balcani, gata de lansare. Ce trebuie să știți despre Rimac Nevera

Cea mai rapidă mașină electrică, Rimac Nevera, este fabricată de un start-up croat împreună cu Bugatti și va fi lansată pe piață vara aceasta. Costă 2,5 milioane de euro și accelerează de la 0 la 100 de km/h în 1,97 secunde. Viteza maximă este de 412 km/h.

Nevera este numele unei furtuni mediteraneene extrem de puternice, adesea „încărcată” de fulgere. Supermașina Rimac Nevera a preluat atât numele, cât și caracteristicile acestei „unice forțe meteorologice”, spune producătorul croat. Automobilul va avea un motor de 1,914 cai putere și o baterie 120 KWH, care se încarcă în maximum 30 de minute. Autonomia mașinii ajunge până la 550 de kilometri.

Investiții de peste 500 de milioane de euro

Proiectul a luat naștere în 2009, în garajul croatului Mate Rimac, care apoi s-a asociat - într-un holding în care a rămas acționar majoritar - cu Bugattti și Porsche. Rimac Group are la dispoziție, de săptămâna aceasta, peste 500 de milioane de euro pentru a se extinde, potrivit techcrunch.com.

Banii vor fi folosiți pentru a ridica o fabrică și un centru tehnologic de 200 de milioane de euro în capitala Croației, Zagreb, și pentru a aduce în grup încă 700 de oameni, ajungând la un total de aproape 1.400 de angajați. Zeci de ingineri și specialiști dvor superviza producția de autoturisme, baterii și alte componente necesare mașinilor electrice. Planurile de extindere vizează deschiderea de fabrici în Germania, Anglia și, poate, Italia.

„Croația are doi unicorni (companii care valorează peste 1 miliard de dolari, n.r.), noi și o altă companie”, a declarat Mate Rimac, referindu-se la Infobip, o companie de IT și telecomunicații. „Din câte știu, Italia nu are niciun unicorn, deși este de 12 ori mai mare decât Croația. Așa că această investiție este foarte importanță pentru regiune și ne arată că putem atrage investitori internaționali într-o industrie cu adevărat competitivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE