Primul autobuz electric produs în România. De astăzi, este testat în Iași

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Primul autobuz electric produs în România va circula pe străzile din Iași. Începând de astăzi, Compania de Transport Public va testa, timp de două săptămâni, primul astfel de vehicul fabricat la Baia Mare.

„Practic se conduce singur”

Autobuzul electric, care este testat în aceste zile la Iași, are o lungime de 12 metri, capacitatea de 83 de locuri și o autonomie de cel puțin 200 de kilometri. Este dotat cu aer condiționat.

Primii călători care au folosit autobuzul au spus că noul autobuz este simplu și elegant. Aceștia s-au bucurat că este mai răcoare în interior și că este ecologic.

Șoferul autobuzului electric, angajat la Compania de Transport Public Iași de 30 de ani , a spus că „practic se conduce singur”, că e simplu de condus.

Costă aproximativ 400 de mii de euro

Producătorii vehiculului au spus că a durat doi ani și jumătate să-l construiască. Unul dintre motive ar fi că 90% din piesele folosite pentru construcția autobuzului au fost comandate din afara țării.

Un astfel de autobuz ar costa aproximativ 400 de mii de euro. Reprezentanții Companiei de Transport Public din Iași sunt de părere că ar fi un preț bun, în condițiile în care județul a achiziționat deja cu fonduri europene 44 de autobuze electrice, iar prețurile acestora se ridică la 450-500 de mii de euro.

În Iași, pe lună, sunt 5 milioane de călătorii înregistrate, dintre care mai bine de jumătate se fac cu transportul electric, cu tramvaiul.

Distribuie

Taguri