Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul pregătește ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Economist: ”Noi avem o problemă structurală serioasă în buget”

Cumulul salariu - pensie i-ar putea viza doar pe posesorii de pensii speciale. Aceasta ar fi, potrivit unor surse liberale, ultima modificare în pachetul ce prevede tăierea cheltuielilor, discutată luni dimineață de liderii Coaliției - Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Există deja câteva măsuri pe care coaliția le-ar putea lua pentru a reduce cheltuielile bugetare, însă până în acest moment nu există un acord clar între PNL, PSD și UDMR.

Printre măsuri se numără:

  • Înghețarea salariilor bugetarilor pentru anul în curs;
  • Blocarea tuturor angajărilor în sistemul public pentru 2023;
  • Interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat.

În ceea ce privește cumulul salariu - pensie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus săptămâna trecută că ar putea avea probleme de constituționalitate, pentru că dreptul la muncă este prevăzut în Constituție, iar dacă o persoană iese la pensie la 65 de ani și vrea să muncească, acest lucru nu-i poate fi interzis, la fel cum nu-i poate fi anulată nici pensia.

Această interdicție ar putea viza doar acele persoane care se pensionează mai devreme, la 40-50 de ani, pensionarii speciali. Aceștia ar putea fi nevoiți să opteze pentru pensie sau salariu.

Celelalte două măsuri sunt respinse vehement de primari. Aceștia spun că asemenea măsuri, dacă ar fi implementate, ar duce la blocarea activității administrației publice locale.

Ordonanța de urgență anunțată de premier se lasă așteptată

Liderii Coaliției se vor reuni din nou, luni, după ora 16, la Palatul Victoria, pentru a încerca să ajungă la o decizie finală în ceea ce privește textul ordonanței. Este așteptat și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care să prezinte draft-ul de ordonanță de urgență.

Dacă va exista un acord, săptămâna aceasta în ședința de guvern ar putea fi aprobată ordonanța, pentru că liderii coaliției intenționează ca ea să intre în vigoare de la 1 mai. Dacă va fi aprobat cumulul pensiei cu salariul, cei care sunt în această situație vor trebui să opteze, în termen de două săptămâni (15 zile), pentru pensie sau salariu.

Cum ar putea face statul economie

Ionuț Dumitru, economist șef la o bancă a vorbit în direct la Euronews România despre situația economiei țării noastre.

”Noi avem o problemă structurală serioasă în buget. Adică avem resurse bugetare foarte mici, după standarde europene, avem încasări de taxe și impozite de doar 27% din PIB, față de 41%, cât e media europeană. Nu neapărat media europeană e relevantă pentru noi, ci mai degrabă țările din jurul nostru sunt relevante pentru noi, Polonia, Cehia, Ungaria, chiar și Bulgaria care au venituri semnificativ mai mari, peste 30% din PIB.

După standarde europene, cheltuielile sunt mici și pentru educație și sănătate, oricum te-ai uita la cifre. Suntem chiar la coada clasamentului. Și atunci se pune întrebarea legitimă: <<Ai de unde să mai tai când deja ești la coada clasamentului?>>

Dacă tai la bunuri și servicii, cele mai multe sunt în domeniul sanitar. Ce ai putea să tai acolo?

Trebuie acționat pe ambele părți ale bugetului, dar preponderent pe parte de venituri, pentru că acolo e spațiul de manevră mai mare. Dar a nu se înțelege că trebuie să creștem taxele, trebuie să colectăm taxele și impozitele mai bine”, spune Ionuț Dumitru, economist șef la o bancă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE