Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu anunță bugetul de stat pentru 2024: Investiții record, dar și majorări ale pensiilor și salariilor

Guvernul României a adoptat joi bugetul de stat pentru anul 2024, cu un accent de aproximativ 7% din Produsul Intern Brut pe investiții. Premierul a subliniat importanța investițiilor pentru creșterea economică și a mulțumit ministrului Finanțelor pentru efortul depus.

Ședința de Guvern a bugetului a fost amânată nouă ore, pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea Bugetului. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi alocate sume record pentru anul 2024, dar și că nu vor exista majorări de taxe pentru români.

”Adoptăm astăzi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului. Aici este de fapt cheia dezvoltării României, unde câteodată cu discuții lungi și mai aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală, cum este corect. Vreau să-i mulțumesc pentru domnul ministru al Finanțelor pentru tot efortul depus, fiindcă cunoaștem cu toții cu a trebuit să gestionăm această situație”, a explicat premierul.

Planurile pentru următorul an vizează o contribuție semnificativă a investițiilor la creșterea economică, cu o dublare a creșterii investițiilor față de cea a consumului. Obiectivul este o creștere economică de 3.4%, care ar plasa România pe locul al doilea în Uniunea Europeană în acest sens.

Țintim o creștere economică de 3,4% a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în la PIB-ul României, în plus față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale pe care-l aprobăm tot astăzi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fondurile pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale”, a menționat Marcel Ciolacu.

Investiții record pentru anul 2024

Bugetul propus prevede resurse pentru majorarea pensiilor, recalcularea acestora, creșterea alocațiilor și ajutoarelor sociale, precum și pentru creșterea salariilor profesorilor și a personalului din sistemul bugetar, fără creșteri de venituri din taxe.

”Majorăm așa cum am promis salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2022. La Transporturi alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei”, a mai spus Ciolacu.

Suma destinată investițiilor este de aproximativ 120 miliarde de lei, reprezentând un record absolut de la Revoluția din 1989. Sectoarele cheie care vor primi alocări semnificative includ Educația, Transporturile, Sănătatea, Mediu și Dezvoltarea, cu creșteri substanțiale pentru proiecte importante și programe existente.

Fără creșteri de taxe în 2024

Premierul a subliniat că nu vor fi creșteri de taxe în 2024 și că eforturile se concentrează pe multiplicarea economică a investițiilor și combaterea evaziunii fiscale, prin implementarea de instrumente digitale și îmbunătățirea colectării la buget.

”Repet, nu vor fi creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, al luptei contra evaziunii. Am pretenţii sporite de la Fisc şi Vamă în 2024, să-şi facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu. În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Antifraudă şi un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanţe. Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii şi colectarea mult mai bună la buget”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Bugetul pe 2024 este conceput să fie sustenabil

Potrivit lui Marcel Ciolacu, bugetul este conceput să fie sustenabil, cu investiții mai mari decât deficitul bugetar planificat la 5%. Totodată, se estimează o scădere a inflației, cu obiectivul de a atinge cifre între 5-6%, comparativ cu nivelul de la preluarea mandatului de premier.

”Inflaţia va continua să scadă, aţi văzut că la noiembrie este deja la 6,7%, ţinta noastră pentru 2024 este să scadă undeva spre 5-6%. Adică la jumătate faţă de momentul când am preluat mandatul de premier”, a adăugat premierul.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE