Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu anunță "un buget istoric la educație", însă majorarea e considerată insuficientă. Anca Dragu: "E în coada clasamentului"

Sindicaliștii din educație au acceptat oferta Guvernului, cu privire la majorările salariale ale profesorilor, de anul viitor. Va fi o creștere de 20%, în două tranșe, așa cum a anunțat premierul.

O altă majorare mai consistentă ar urma să fie primită de angajații din educație și în 2025.

  • Bugetul pentru educație pentru 2024 este de 57 de milioane de lei, o majorare cu 61%.

Majorările din educație, considerate insuficiente

Educația ar urma să primească, anul viitor, cu peste 60% mai mulți bani comparativ cu anul acesta, potrivit unor surse guvernamentale. Chiar și așa, Educația va avea în continuare prea puțin bani, crede fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu. În cadrul emisiunii „Vocile care Contează”, aceasta spune că și o alocare de 3,2% din produsul intern brut ar clasa România tot la coada clasamentului european.

Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor: "Educatia, cu 57 de miliarde, la un PIB de 1.773,8 miliarde, înseamnă 3,2 la sută din PIB. În legea educației avem 6 la sută din PIB, deci este puțin mai mult de jumătate față de cât scrie la lege. Deci educația are mai mult, dar în continuare este foarte puțin. Și am văzut că, în educație, avem rezultate dezastruoase, vedem aceste rezultatele la testele PISA. Deci educația, deși pare că este mare creștrea aceea, este cu totul insuficientă și ne clasează, cu 3,2 din PIB, undeva în coada clasamentului european.

În termeni nominali, poate că da, dar trebuie să avem întotdeauna o bază la care să ne raportăm. De aceea, se raportează la PIB. Una este un miliard în 2024 și alta era un miliard în 2015. Și am auzit că e cel mai mare buget. Nu e adevărat, bugetul Educației a fost și la 4 la sută."

Acel 4% a fost în 2015, pe final de an, așa cum anunța fostul ministru Sorin Câmpeanu, moment în care sindicaliștii cereau 4,5.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE