Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile profesorilor, majorate în două etape. Ministerul Educației și sindicatele negociază câți bani primesc profesorii

Sindicatele din educație amenință cu grevă generală dacă nu primesc majorările salariale promise de Guvern. Ministrul Educației spune că dascălii vor avea lefuri mai mari însă vor primi banii în două etape. 

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut Ligiei Deca să vină cu criterii de performanță în funcție de care să crească salariile angajaților din Educație. 

Înțelegerea Ministerului Educației cu sindicatele ar fi fost pentru o creștere de peste 50% față de salariile dinainte de luna iunie ale profesorilor, a afirmat ministrul Educației, în premieră. Amintim că la încheierea grevei generale a profesorilor din vară, acestora le-a fost promisă o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

Ligia Deca, ministrul Educației: ”Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an. Este încă o discuție deschisă între Guvern și federațiile sindicale. De asemenea vom regla toate inechitățile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanții profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncți și personalului de conducere și alte categorii care fiind pe alte grile nu beneficiază în același mod de creșterile salariale.”

Ministrul Educației a mai menționat că în zilele următoare vor face declarații și liderii sindicali, după ce se încheie negocierea de la minister.

Ligia Deca, ministrul Educației: În ultima discuție avută între prim-ministru și reprezentanți federațiilor s-au discutat mai multe variante de etapizare. Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat într-o întâlnire față în față între reprezentanții federațiilor sindicale și prim-ministru.”

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut Ligiei Deca să introducă niște criterii de performanță în funcție de care să crească salariile profesorilor. 

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație. Acest lucru am dori să-l menționez ca să fie clar pentru toată lumea, însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă ȘȘI să aibă ca rezultat performanța. Nu ne putem aștepta că doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic.”

Rezultatele testelor PISA au fost comunicate de OECD săptămâna aceasta, plasând România pe penultimul loc din Uniunea Europeană la calitatea sistemului de învățământ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE