Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boloș, certat în ședința de Guvern. Marcel Ciolacu: Ministrul Finanţelor a trebuit să dezmintă iar măsuri fiscale care nu există pentru 2024

Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, să dea explicații după ce în spațiul public a apărut un draft al așa-numitei "Ordonanței Trenuleț". Proiectul care ar produce mai multe modificări de la 1 ianuarie încă nu a fost discutat în Coaliție. Printre măsuri se numără inclusiv o creștere salarială de numai 13% pentru dascăli, lucru care i-a nemulțumit pe profesorii din țară.

Premierul Marcel Ciolacu a condus ședința de Guvern la aproximativ 14 ore după ce s-a întors din Statele Unite ale Americii. Prim-ministrul l-a certat public pe Marcel Boloș, după ce un draft al "Ordonanței Trenuleț", care nu a fost discutat în Coaliție, a ajuns în spațiul public.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Am observat că, în absenţa mea, domnul ministru al Finanţelor iarăşi nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există, însă, în realitate sunt datele privind creşterea PIB-ului pe primele nouă luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul trei în Europa.

Creşterea pe trimestrul trei a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore, de aceea şi astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a permite finalizarea tuturor investiţiilor prevăzute pe acest an".

Ordonanța prevede două creșteri salariale pentru profesori în 2024

În acel draft al Ordonanței de Urgență sunt prevăzute două creșteri salariale pentru profesori. Una de 13%, la 1 ianuarie, respectiv alta de 7%, la 1 august. Pentru a închide greva profesorilor din vară, Guvernul a promis că la începutul anului va intra în vigoare noua lege a salarizării. Numai că aceasta nu a fost redactată până acum, iar majorarea salariilor prin Ordonanță de Urgență ar putea fi o variantă de avarie la care să apeleze Coaliția.

Un profesor debutant ar putea să primească, de la 1 ianuarie, 3.331 de lei net. Dacă proiectul de OUG va fi adoptat în această formă. Iar de la 1 august ar putea să primească 3.561 de lei, față de 2.929 cât încasează acum un profesor debutant.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, îl apără pe colegul de la Finanțe, cât timp acesta nu va înreguna activitatea firmelor din țară.

Radu Oprea, ministrul Economiei: ”(Reporter: Domnul Boloș este într-o contradicție cu guvernul?) Nu, sub nicio formă. Nu lucrul acesta l-am spus, am spus că am citit în media anumite lucruri pe care ați spus că au fost emise de către Ministerul Finanțelor Publice, anumite idei. Apoi am văzut că domnul Boloș a spus că așa ceva nu a avizat niciodată. Contestă acest lucru, că astfel de lucruri nu vor fi avizate niciodată pentru că nu sunt în sprijinul mediului de afaceri din România.”

La sfârșitul săptămânii, liderii Coaliției PSD-PNL se vor reuni la Palatul Victoria pentru a discuta despre bugetul țării pentru anul viitor. Proiectul ar putea fi trimis săptămâna viitoare către Parlament.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: ”Nu vreau eu să-mi asum un termen, dar e destul de probabil să vedem în următoarea ședință de Guvern un astfel de proiect. Luați declarația mea cu rezerva că multe lucruri se pot întâmpla, dar e, cred că aș putea spune, prioritatea zero în această clipă pe agenda guvernamentală.”

Conform calendarului discutat de liderii PSD și PNL, legea bugetului de stat pentru anul 2024 ar putea fi votată în Parlament pe data de 22 decembrie.

Potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, vineri după-amiază, prim-ministrul va avea o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe marginea proiectului "ordonanţei trenuleţ".

Ciolacu îl așteaptă pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, să dea explicații, după ce în spațiul public a apărut un draft al așa-numitei: "Ordonanțe Trenuleț".

Proiectul, care ar produce mai multe modificări de la 1 ianuarie, încă nu a fost discutat în Coaliție. Printre măsuri se numără inclusiv o creștere salarială de numai 13% pentru dascăli, lucru care i-a nemulțumit pe profesorii din țară.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: "Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. (...) Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu".

Boloș a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Marcel Boloș: "Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE