Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Marcel Ciolacu, la ONU: ”România iubeşte pacea şi crede în negociere pentru soluţionarea conflictelor”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că România ”aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii”.

Principalele teme ale întâlnirilor cu oficialii ONU:

  • Necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu Organizaţia Naţiunilor Unite în rol central.
  • Consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina.
  • Securitatea alimentară globală.
  • Conflictul din Fâşia Gaza.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Susţinem leadership-ul şi viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv şi eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare şi generaţiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esenţiale şi bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil şi durabil".

Marcel Ciolacu a mai exprimat, în cadrul întâlnirii, sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU. 2024 va fi un an esenţial pentru organizaţia mondială, a mai subliniat Marcel Ciolacu.

România susţine Formula pentru Pace

În ceea ce privește situația din Ucraina, premierul a subliniat că țara noastră susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii".

În ceea ce privește situația din Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Antonio Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare și a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU, scrie Agerpres.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situaţie din Israel şi Fâşia Gaza, bazată în mod esenţial pe apelul la respectarea dreptului internaţional şi a dreptului umanitar internaţional".

Secretarul general al ONU a felicitat România

Antonio Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către pieţele globale. A mai remarcat și mobilizarea de ajutoare umanitare româneşti pentru populaţia civilă din Gaza şi a menţionat potenţialul României în normalizarea situaţiei din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE