Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce câștigă România prin vizita lui Ciolacu în SUA. Analist: ”Miza premierului este să se poziționeze ca un viitor candidat la prezidențiale”

Premierul Marcel Ciolacu vrea ca prin vizita efectuată în Statele Unite să se poziționeze ”ca un om de stat, eventual să se poziționeze ca un viitor candidat la prezidențiale”, a precizat Radu Magdin, analist de politică externă, în direct la Euronews România. Pe de altă parte, Alin Fumurescu, profesor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, a evidențiat că șeful Executivului a comis ”o gafă destul de mare din punct de vedere diplomatic” deoarece nu a considerat ”necesară” participarea ambasadorului României la Washington, Andrei Muraru, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, la întâlnirile cu oficialii americani.

În direct la Euronews România, Radu Magdin, analist de politică externă și fost consilier onorific în Guvernul Ponta, a vorbit despre importanța vizitei premierului Marcel Ciolacu în SUA, din punct de vedere diplomatic.

”Cu siguranță, Marcel Ciolacu dorește să continue ocuparea de teren în zona de politică externă pentru că a mai făcut acest lucru în ultimele luni, pe fundalul existenței unui vid. (...)

Miza premierului Ciolacu este aceea să se poziționeze ca un om de stat, eventual să se poziționeze ca un viitor candidat la prezidențiale”, a afirmat Magdin, la Euronews România.

Analistul a amintit că premierul României avea în plan inclusiv o întâlnire cu vicepreședintele SUA, însă Kamala Harris se află la Conferința COP28, din Dubai.

Profesor român la Universitatea din Houston, despre vizita lui Ciolacu în SUA: ”Este un fel de palmă peste obrazul prezidențial”

Întrebat în ce cheie poate fi interpretată vizita premierului Marcel Ciolacu la nivel politic în Statele Unite, Alin Fumurescu, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității din Houston, a făcut o comparație cu turneul diplomatic realizat de președintele Klaus Iohannis în Africa.

De asemenea, Fumurescu a catalogat drept o gafă faptul că Marcel Ciolacu nu l-a invitat pe Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, la întrevederile programate cu oficialii americani cu prilejul vizitei.

”Vizita aceasta este un fel de palmă peste obrazul prezidențial pentru că este mult mai productivă din toate punctele de vedere și mai serioasă decât vizita președintelui prin Africa, turneul african la președintelui Iohannis.

De aici și oarecare fricțiuni cu PNL, de unde și neinvitarea ambasadorului român, ceea ce din punct de vedere diplomatic a fost o greșeală, cred, uriașă. Undeva, domnul Ciolacu s-a împușcat singur în picior (...)

Din punct de vedere diplomatic, cred că este o gafă destul de mare, nu neapărat politică. Domnul Ciolacu a încercat să fure imaginea. Nu a vrut să-și împartă faima cu nimeni”, a spus Fumurescu.

De asemenea, profesorul a explicat că nu este o ”catastrofă” faptul că subiectul vizitei lui Ciolacu nu a fost reflectat în presa americană.

”Nu cred că trebuie supradimensionat ca o catastrofă. Este pur și simplu faptul că, la Departamentul de Stat, la Departamentul de Energie sunt atâtea vizite oficiale zilnic încât vizita premierului României în SUA nu este neapărat o știre”, a mai precizat profesorul român care predă la Universitatea din Houston.

Cum este interpretat faptul că Marcel Ciolacu nu a vorbit în engleză la întâlnirile din SUA

”O dată se poate citi pentru audiența din România. E bine că a vorbit în românește pentru că noi suntem români. Pe de altă parte, din punct de vedere american nu este neapărat un lucru bun. Demonstrează un fel de handicap, dacă îmi este îngăduit. Un handicap diplomatic, lingvistic al premierului României. Sincer, nu dă bine”, a mai explicat profesorul român.

Reacția ambasadorului României la Washington după ce nu a fost invitat să participe la întâlniri alături de Marcel Ciolacu

Potrivit Agerpres, premierul Ciolacu a considerat că "nu este necesară" participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice din SUA, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru, duminică, la o recepţie în cadrul căreia şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA.

În replică, Marcel Ciolacu i-a spus că "important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare".

"Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi în definitiv vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii - întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor", a spus Alexandru Muraru, conform Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE