Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea care interzice păcănele în localități, blocată în Parlament. Fost dependent de jocuri de noroc: ”Eram într-un miraj al câștigului”

Au trecut trei luni de când Senatul a adoptat proiectul care ar scoate păcănelele din orașe, dar inițiativa este în continuare blocată în Parlament. Luni a fost scos pentru scurt timp de la sertar și a primit undă verde în comisia de Administrație Publică a Camerei deputaților, însă mai durează până ajunge la vot final în plen. În aceste condiții, sunt slabe șansele ca promisiunea Coaliției de a duce la capăt această reformă să devină realitate.  

Mărturia unui fost dependent

Din cauza anturajului, Andrei a încercat pentru prima oară jocurile de noroc la vârsta de 17 ani. A început cu pariuri sportive, dar cei mai mulți bani i-a pierdut în cazinouri. După patru ani, a intervenit dependența. Acum are 27 de ani, iar de patru luni a reușit să renunțe la această adicție. A terminat Teologia, este student în anul I la Facultate de Psihologie și dorește să înființeze un ONG care să ajute persoanele dependente de jocurile de noroc.

Andrei, fost dependent de jocuri de noroc: ”Eram într-un miraj al câștigului. Erau anumiți triggeri care mă făceau să mă duc să mă joc. Era un nivel mare de adrenalină, de dorință de a juca. Apoi am avut câteva capitole din viața mea, de la amanet la minciuni. Eram un mitoman. Am fost foarte jos, eram un om rănit, eram un om dărâmat, eram un om afectat de tot ce se întâmpla în viața mea, de tot ce tot, de tot ceea ce mi s-a întâmplat rău. Pentru că este un rău greu de definit și greu de descris.

E o problemă reală pe care România trebuie să o repare cât mai repede și totuși să existe o reglementare cât mai puternic astfel încât omul să fie salvat, pentru că e o problemă reală care apare in indiferent de statutul financiar, indiferent de vârstă, indiferent de facultatea pe care ai terminat-o.”

Senatul a adoptat pe 5 septembrie proiectul care ar scoate sălile de jocuri de noroc din toate orașele țării, dar Coaliția PSD-PNL vrea să modifice legea în Camera Deputaților. Premierul Marcel Ciolacu a transmis că sălile de jocuri de noroc vor fi interzise în localitățile care au o populație de cel mult 15.000 de oameni. În acest fel ar urma să scadă numărul cazinourilor din mediul rural, însă marile orașe nu vor fi afectate. Specialiștii atrag un semnal de alarmă și spun că ar trebui luate măsuri drastice în întreaga țară.

Viorel Roman, psiholog clinician, psihoterapeut și director executiv al Asociației Aliat: ”Încerci să rămâi abstinent, în același timp te plimbi cel puțin în București, ca într-un mare cazino. Foarte dificil să ai tot timpul lângă tine declanșatori de genul ăsta, ca reclame. Pentru cei care ar debuta în genul ăsta de comportament iarăși ar fi un plus.”

Opt legi anti-păcănele, dar fără vot final

În acest moment există opt legi anti-păcănele în Parlament, dar niciuna nu a ajuns la vot final în camera decizională. Opoziția, dar si PNL , acuză coaliția de la guvernare că blochează în mod deliberat aceste inițiative.

Filip Havârneanu, deputat USR: ”Acești oameni nu fac decât să le blocheze pentru că probabil își iau anumite beneficii de la cei care au firmele de păcănele și îi lasă să își mai facă treaba.”

Adrian Cozma, deputat PNL: ”Este inadmisibil cum PSD ține spatele acestei industrii care nu face bine românilor.”

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și unul dintre inițiatorii proiectului, neagă acuzațiile și susține că este nevoie de timp pentru elaborarea legii.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților: ”Dezbaterile pe care le avem cu juriștii partidului, cu juriștii parlamentari, cu comisia juridică componentă a coaliției de guvernare sunt intense pentru a găsi cele mai bune formule pentru ca o industrie extrem de bogată, extrem de potentă financiar care a corupt până acum eventuale erori să nu poată specula eventuale erori ale acestei legi. Vă asigur că intenția noastră este aceea ca sălile de joc să fie scoase în afara legii și închise.”

Cele mai recente statistici recente arată că în România cel puțin 15% dintre adulți joacă jocuri de noroc. Majoritatea statelor europene au interzis complet sau parțial publicitatea pentru această industrie. Belgia este ultima țară care a făcut acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE