Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia va interzice de la 1 iulie reclamele pentru jocurile de noroc

Belgia interzice publicitatea la jocurile de noroc, în încercarea de a diminua dependența de jocuri de noroc și datoriile acumulate în urma acesteia. Măsurile vor fi puse în aplicare începând cu 1 iulie 2023.

Se estimează că circa 23.71% din populația belgiană a jucat la pariuri sportive în perioada octombrie 2021-2022, potrivit unui sondaj realizat de TGM Sports Betting.

Ministrul belgian al Justiției, Vincent van Quickenborne, a salutat legislația, declarând că "măsura este necesară, deoarece trebuie să pună capăt banalizării și normalizării jocurilor de noroc".

Reclamele la jocuri de noroc vor dispărea din mediul online, de la televizor și din afișajul stradal

Interdicția se va aplica pe multiple plaforme, având impact asupra spoturilor publicitare difuzate la televizor, a celor regăsite pe rețele de socializare, dar și asupra reclamelor de pe panourilor stradale.

Sponsorizarea cluburilor sportive de către companiile de jocuri de noroc este, de asemenea, reglementată, potrivit inițiativei legislative.

"Cu toate acestea, este prevăzută o perioadă de tranziție pentru sectorul sportiv, pentru a-i da posibilitatea să se adapteze la noua realitate. Am procedat similar pentru spoturile publicitare pentru tutun și a funcționat", a declarat Quickenborne, care a fost nevoit să își îmbunătășească măsurile de securitate anul trecut din cauza amenințărilor cartelurilor de droguri.

Măsura se va aplica și stadioanelor, dar și cluburilor sportive

Conform noii legislații, reclamele la jocurile de noroc vor fi interzise pe stadioane începând cu ianuarie 2025, iar interdicția se va extinde și asupra cluburilor sportive profesioniste începând cu ianuarie 2028.

Reglementările fiscale vor fi, de asemenea, mai stricte, întrucât cheltuielile cu sponsorizarea nu vor mai fi deductibile pentru companiile de jocuri de noroc.

În 2022, încasările de pe piața europeană a jocurilor de noroc au atins 108,5 miliarde de euro. Acest lucru reprezintă o creștere de 8% față de valorile înregistrate anterior pandemiei, potrivit Asociației Europene a Jocurilor de Noroc și Pariurilor (EGBA).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE