Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect. Sălile de jocuri de noroc nu vor mai fi amplasate lângă școli sau parcuri

Piața jocurilor de noroc și a pariurilor sportive ar putea fi din nou reglementată. O inițiativă parlamentară a intrat deja în dezbatere și prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu mai fie amplasate lângă școli sau parcuri. Proiectul a primit un aviz favorabil.

Datele oficiale arată ca România se afla în Top 10 mondial în ceea ce privește numărul de aparate de joc, cunoscute drept „păcănele”.

În noua sesiune parlamentară vor fi dezbătute trei proiecte de lege care ar putea reglementa piața jocurilor de noroc și a pariurilor sportive. Un proiect de lege depus de USR prevede interzicerea amplasării cazinourilor și caselor de pariuri la o distanță mai mică de 300 de metri față școli, locuri de joacă pentru copii, grădinițe sau parcuri. De asemenea, au mai fost depuse două inițiative de către PNL și USR, prin care se încearcă interzicerea totală a reclamelor stradale și de la TV pentru toate casele de pariuri și jocurile de noroc.

Diana Stoica, deputat USR: „E atât de important să trecem această lege cât mai repede. Să nu mai avem copii sau adulți care își pierd viața din cauza acestei adicții extraordinar de grave”.

Senatoarea Irina Kovacs vrea să semenze proiectul, după această exeperieță care a marcat-o.

Irina Kovacs, senator UDMR: „Făceam controale, mai ales în timpul pauzelor, pentru a vedea dacă elevii noștri frecventează sau nu aceste localuri. Să știți că am avut multe surprize neplăcute. De asemenea, elevii au reușit, din păcate, să se îndatoreze foarte mult din cauza acestor jocuri de noroc. Și vă spun că am avut și un caz tragic, un elev de clasa 12 s-a sinucis din cauza datoriilor acumulate la jocurile de noroc”.

Conform ultimelor studii, peste 100.000 de români sunt dependenți de jocuri de noroc și pariuri. Iar un sfert dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc. Un studiu realizat în 2019 în toată Europa arată că jocurile de noroc și pariurile sportive devin tot mai populare în rândul tinerilor, mai ales în România și Muntenegru.

Psihiatru specializat în dependențe, Eugen Hriscu spune că astfel de inițiative pot ajuta populația vulnerabilă.

Eugen Hriscu: Ar avea un efect direct de limitare și de scădere a numărului de consumatori și a numărului de consumatori dependenți. Cea mai vulnerabilă populație la efectul acestor reclame, tinerii, ar fi mai protejați.

Orice schimbare care ar putea să interzică sau să rarefieze acest fenomen ar putea să producă un lucru bun.

Senatul este prima camera sesizată pentru toate cele trei inițiative. Pentru a intra in vigoare, legile trebuie sa treacă de Camera Deputaților și sa fie promulgate de președintele Iohannis. Parlamentarii se bazează pe o decizie a Organizației Mondiale a Sănătății, care a încadrat depedența de jocuri de noroc in categoria bolilor psihice extrem de grave.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE