Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dependența de jocuri de noroc. Aproximativ 100.000 de români au nevoie de consiliere de specialitate

Aproape o sută de mii de persoane din România ar avea nevoie de consiliere de specialitate pentru tratarea problemelor de dependență în cee ace privește jocurile de noroc. Sociologii spun însă că numărul persoanelor dependente este uriaș și cu greu poate fi cuantificat. În tot acest timp, statul, principalul beneficiar, fără prea multe politici de conștientizare a pericolului social, încasează aproape două miliarde de euro pe an din această industrie.

Un fost jucător de jocuri de noroc spune că mirajul câștigului este mai puternic decât orice raționament.

”Am pus un bilet pe un miliard și 800 de milioane și m-au scos două echipe de fotbal pe un salam așa de 30 de centimetri. (Reporter: Cum ați reacționat?) M-a luat inima; m-au luat transpirațiile, îmi venea să mănânc aparatul, am mâncat biletul”, a mărturisit un jucător. 

Sunt mii de persoane, spun responsabilii, pentru care jocurile de noroc sunt principalul scop în viață.

Gelu duminică, sociolog: ”Sărăcia aduce cu sine un tip de mentalitate în care vrei să câștigi bani foarte repede și foarte ușor. Marea problemă nu este că sunt jocurile de noroc la dispoziție, din păcate ci marea problemă este calitatea educației pe care noi o oferim acestei generații sau a celei care urmează și doi, modelele culturale. Modelul cultural în România nu este cel în care mergem în școală, care are valori ci este al celui care fac bani foarte repede, nu contează cum.”

Aproximativ 2,4 milioane de români au jucat cel puțin o dată în viața jocuri de noroc

Jucătorii care au pierdut simțul realității spun că ar fi putut face averi dacă s-ar fi oprit la timp. Oficialii spun că incidența de joc în România este estimată la 15%, adică, aproape 2,4 milioane de români au jucat cel puțin o dată în viață.

”Pe lună pierd 80-100 de milioane. (Reporter: Adică opt mii, zece mii de lei? Nu este rentabil să ții banii în portofel?) Da; dar vezi dacă îți intră în tine microbul și la un moment dat când prinzi în mână o sumă de bani crezi că l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior și trăiești cu impresia că suma aia o vei câștiga mereu. De banii ăștia îmi cumpăram trei apartamente”, spune un jucător. 

Oficialii spun că industria jocurilor de noroc aduce încasări la bugetul de stat de Aproape 1,7 miliarde de euro pe an.

Gelu Duminică, sociolog: ”E o problemă scăpată de sub control, jocurile de noroc. Jocul de noroc nu este neapărat o problemă dacă este consumat cu decență. Adicția vine în urma vine în momentul în care consumi ceva în mod haotic, iar pentru faptul că noi consumăm jocurile de noroc în mod haotic de vină este și statul pentru că oferta pe care o avem este la tot pasul. Din păcate în România jocurile de noroc sunt o activitate total scăpată de sub control, statul român gândește mai degrabă din prisma banilor la buget și mai puțin prin sănătatea socială și pe termen mediu și lung cu siguranță nu este o comportare sănătoasă.”

Responsabilii Asociației Organizatorilor de sloturi din România spun că statul îi obligă să investească sume importante în a preîntâmpina sau a trata dependența de jocurile de noroc. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE