Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Constantinescu, după acuzațiile de șantaj lansate de premierul Ciolacu. ”Ar trebui să și dovedească. Probabil că cineva i-a șoptit la ureche că facem vreo conspirație”

Sorin Constantinescu, fost consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc, a declarat, în direct la Euronews România, că nu a încercat ”niciodată” să intre prin interpuși la Marcel Ciolacu și a catalogat drept ”grave” acuzațiile premierului care susține c-ar exista un șantaj din partea reprezentanților ai industriei jocurilor de noroc la adresa guvernanților. De asemenea, Constantinescu a avertizat că proiectul de interzicere a păcănelelor în localitate ar alimenta, de fapt, piața neagră, iar bugetul României va ”pierde de la jocuri 1,6 miliarde de euro”.

În direct la Euronews România, Sorin Constantinescu a ținut să clarifice faptul că nu mai face lobby, ci doar consultanță pentru firme străine, precum Loteria din Serbia, Ungaria și din Republica Moldova.

Nu a fost niciodată cazul să încerc să intru prin interpuși la domnul Ciolacu sau nu a fost niciodată cazul de șantaj. În momentul în care premierul unei țări face acuzații așa de grave, ar trebui să și dovedească faptul că spune adevărul, pentru că sunt acuzații foarte grave.

Când spui că te șantajează cineva, înseamnă că ai și dovada; ceva scris, o discuție, o conversație”, a declarat Sorin Constantinescu, la Euronews România.

Fostul consilier guvernamental a ținut să precizeze că, pe banii săi, desfășoară campanii în școli și licee pentru a avertiza ”copiii despre pericolul drogurilor și al jocurilor de noroc”. Mai mult, Constantinescu crede că acuzațiile de șantaj ar putea avea legătură cu faptul că a fost invitat recent la o școală de vară organizată de partidul AUR.

Am fost invitat la o școală de vară AUR, acum o săptămână, cu Dan Puric și cu alți speakeri. Am avut o întâlnire cu George Simion, fără să deschidem absolut deloc subiectul jocurilor de noroc, doar ca să-mi mulțumească pentru intervenția mea la școala de vară.

De acolo, probabil că cineva i-a șoptit domnului Ciolacu la ureche că facem vreo conspirație cu nu știu ce.

Dânșii sunt speriați că pierd teren din cauza scandalurilor de corupție, cu Vasluiul, cu Crevedia. Toate acestea la un loc, a ieșit cu acuzațiile nefondate și mincinoase în spațiul public”, a mai spus Constantinescu.

Sorin Constantinescu: Ciolacu încearcă din nou să distragă atenția opiniei publice de la chestii foarte grave precum amânarea legii privind reforma fiscală

În ședința de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va iniția o reformă a jocurilor de noroc

Domnul Ciolacu încearcă din nou să distragă atenția opiniei publice de la chestii foarte grave care se întâmplă - amânarea legii cu reforma fiscală.

Doar de la Ministerul Justiției, pe avizul pe care l-au dat pe lege au fost 70 de pagini de observații. Vă dați seama ce făcută cu picioarele și fără niciun fel de specialiști sau oameni în macronomie. 70 de pagini de observații de la un singur minister pe legea reformei fiscale.

De aceea, legea e la CCR, de aceea nu știu dacă va trece de vreun jurist sau de vreun finanțist”, a mai menționat Constantinescu.

Constantinescu: Legea privind interzicerea păcănelelor nu va face decât să dea drumul pieței negre

Legea asta nu va face decât să dea drumul pieței negre care și așa s-a dezvoltat după ultima modificare legislativă. Evaziunea fiscală e undeva la 20-25 de milioane de euro, pentru că au mărit taxele.

Sunt sute de site-uri online fără niciun fel de licență. Oamenii primesc SMS și copiii joacă acolo. Orice copil de 10 ani are un telefon mobil”, a mai spus fostul consilier.

De altfel, Sorin Constantinescu a amintit că bugetul de stat primește de la jocurile de noroc 1,6 miliarde de euro.

”Dacă va trece reforma fiscală pe care vor să o facă, vor aduce la buget 1,3 miliarde și vor pierde de la jocuri 1,6 miliarde de euro. E o utopie, o aberație și nu există în niciun stat european și în lume să scoți jocurile în afara orașului. Ori le scoți de tot, ori le desființezi”, a mai precizat el.

Fostul consilier guvernamental a adus în discuție cazul Republici Moldova care a interzis reclamele la jocurile de noroc de un an, iar ”vreo 20-30 de firme rusești la negru care își fac publicitate online și nu pot fi oprite, pentru că sunt la negru”.

Majoritatea banilor din jocurile de noroc în Republica Moldova se duc în Rusia, prin firmele rusești din online.

Înseamnă că pe online oricine poate să joace păcănelele pe care le joacă în sălile de jocuri. Firmele rusești din online văzând că Loteria Națională a Republicii Moldova nu mai poate să-și facă publicitate au făcut pe toate site-urile de shopping, pe tot felul de site-uri, publicitate. Nu le poți interzice. Oamenii joacă online fără ajungă vreun ban la bugetul Republicii Moldova”, a mai spus Constantinescu.

Lupte politice pentru conducerea ONJN. ”Se bat PSD cu PNL să-și pună om acolo”

Mai mult, Sorin Constantinescu a evidențiat că Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc ”nu mai are președinte de un an de zile”

”Sunt două grupări politice. Postul de președinte al ONJN a fost dat UDMR-ului, când era UDMR în coaliție și acum se bat PSD cu PNL să-și pună om acolo.

De un an de zile, din bătaia asta politică, ONJN-ul nu mai este condus de nimeni și de asta sunt toate situațiile dezastruoase și legile făcute pe genunchi”, a mai spus el.

Totodată, Sorin Constantinescu a spus că legislația elaborată în 2025 prevede că ”fiecare operator de jocuri de noroc de pe teritoriul României trebuie să cotizeze cu o anumită sumă de bani pentru programele de dependență”.

”S-au adunat opt milioane de euro. Nu s-au atins de niciun leu. Nu au nicio intenție să ajute oamenii să nu mai joace la jocuri. Au angajat doar 10 oameni în departament. Din opt milioane de euro, nu a plecat niciun ban pentru activități de educație socială, de prevenire a dependenței, de prevenire a minorilor în a juca la jocuri”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE