Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reportajul Euronews despre dezastrul din pădurile României, primul loc la concursul Reporting: Climate!

Maia Bondici, jurnalistă Euronews România, a câștigat primul loc în cadrul concursului de materiale Reporting: Climate! - Academia de mediu pentru jurnalişti, organizat de ECOTECA - Colecția de Verde și GRF+, la secțiunea ”Păduri și biodiversitate” cu reportajul ”Dezastrul din pădurile României. Europarlamentarii au venit să vadă distrugerile cu ochii lor”.

Reportajul a fost făcut sub îndrumarea lui Marie Jeanne Ion, directorul de programe din cadrul Euronews România, alături de cameramanul, Alex Crețulescu și editorul de imagine, Alexandru Dimitriu.

Situația urșilor și a pădurilor din zone de strictă protecție, Natura 2000, a atras atenția oficialilor de la Bruxelles. În timp ce Comisia PETI din cadrul Parlamentului European se afla în România pentru o vizită oficială organizată de autorități, alți europarlamentari au vrut să vadă cu ochii lor situația din teren. Timp de o săptămână, echipa Euronews România a vizitat mai multe zone Natura 2000 care au fost sau sunt în continuare afectate de tăierile ilegale.

Comisia Europeană, nemulțumită de planul României

În cadrul acestui reportaj, alături de organizațiile Agent Green, Greenpeace, Conservation Carpathia și WWF România, vă prezentăm o mică parte din dezastrul din pădurile României și rămășițele a ceea ce în urmă cu doar câțiva ani era o pădure.

În urma acestui reportaj, Ministrul Mediului de la vremea respectivă, Barna Tánczos, a trimis corpul de control al Gărzii Forestiere Naționale în acele locații, în urma cărora proprietarii zonelor au fost amendați pentru modul în care era preluat lemnul. Dintre toate problemele pe care echipa Euronews le-a văzut în teren, autoritățile au remarcat doar că lemnul este exploatat cu utilaje necorespunzătoare.

Mai mult, tot în urma acestei anchete, Comisia Europeană a declarat pentru Euronews România că este nemulțumită de planul României de renaturare a zonelor Natura 2000, că ”este îngrijorată de numărul tăierilor ilegale” și că țara noastră are ca termen limită luna septembrie a acestui an pentru a veni cu un nou plan. Sorin Banciu, secretarul de stat din Ministerul Mediului a declarat la momentul respectiv că a fost o neînțelegere.

Euronews România va continua să urmărească procedura de infringement pe care țara noastră o are când vine vorba de tăierile ilegale din zonele Natura 2000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE