Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezastru în pădurile UNESCO din Caraș Severin. Sute de hectare, distruse din cauza schimbărilor climatice

Peste 300 de hectare de păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost puse la pământ. Cea mai apropiată stație meteo de la Bozovici a înregistrat un vânt de numai 60 km/h, ori un astfel de dezastru s-ar produce la rafale de peste 160 kmh, notează organizația "Agent Green". Asta denotă un fenomen amplificat local.

Activiștii spun că este vorba despre o catastrofă fără precedent, în condițiile în care pădurile virgine sunt considerate drept cele mai rezistente în fața intemperiilor. Tot ei cer intervenția CSAT pentru a proteja pădurile seculare ale României.

Vijelia a făcut prăpăd în pădurile virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului în noaptea de 13-14 iulie, au spus reprezentanții Agent Green.

”Cauzele care au determinat acest dezastru a fost un fenomen meteo extrem, vânt foarte puternic cel mai probabil curenți verticali care au lovit în aceste păduri multiseculare de fag incluse în sit-ul UNESCO. (...) Ne surprinde pentru că aceste păduri sunt considerate cele mai durabile din țara noastră.

Sit-ul UNESCO de aici a rămas din păcate ca o insulă înconjurată de tăieri intensive de pădure”, a declarat Dan Turiga, investigator Agent Green.

Activiștii organizației care militează pentru protecția mediului spun că au vizitat dezastrul din Semenic și au discutat cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu.

”Șocant a fost faptul că doborâturile s-au produs în păduri cvasi virgine, cu vârste în jur de 200 de ani, diametre deosebite caracteristice pădurilor de fag din Munții Semenic, rezervația Izvoarele Nerei”, a precizat inginer silvic Marcel Andronache din cadrul Ocolului Silvic Nera.

”Cele mai mari doborâturi s-au produs în sit-ul UNESCO. Suprafața concentrată în jur de 340 de hectare și 192.000 metri cubi estimați de noi. În jur de 1.500 de hectare de doborâturi, dar suprafața concentrată este în jur de 340 de hectare”, a menționat director Nicolae Ifca, din cadrul Parcului Semenic Cheile-Carașului.

Activiștii de mediu cer intervenția CSAT pentru a salva pădurile seculare

De asemenea, Ifca a menționat că a întocmit un raport despre dezastrul provocat de furtună în Parcul Semenic, pe care l-a transmis Regiei Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Potrivit Agent Green, pădurile virgine sunt considerate ca fiind cele mai rezistente în fața intemperiilor.

”Este momentul în care silvicultura din România trebuie să intre în revoluție. Cel puțin 10% din pădurea României trebuie strict protejată, să nu se mai facă niciun fel de intervenție. Tăierile rase și cele progresive trebuie complet interzise pentru ca vântul și soarele să nu mai poată intra în acele goluri...

E cel mai puternic semnal de alarmă pe care membrii CSAT îl pot luat în calcul pentru a nu face doar previziuni, ci pentru a stabili măsuri de acțiune actualizat pentru a proteja pădurea României și întreaga țară”, a afirmat Gabi Păun, președinte Agent Green.

Potrivit WWF, cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 hectare, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2017. Acestea sunt situate în opt zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE