Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezastrul din pădurile României. Garda Forestieră Națională nu vede tăierile ilegale de lemne

Garda Forestieră Națională a publicat raportul pe care l-a făcut după controlul din zona munților Făgăraș. Dintre toate problemele pe care echipa Euronews le-a văzut în teren, autoritățile au remarcat doar că lemnul este exploatat cu utilaje necorespunzătoare. Defrișările din munții Făgăraș a fost semnalate de organizația Agent Green, iar luna trecută, jurnaliștii Euronews România au însoțit o echipă de europarlamentari care au vrut sa vadă dezastrul din pădurile României. După vizita oficialilor de la Bruxelles, Comisia Europeană a menținut procedura de infrigement pe care țara noastră o are, din cauza tăierilor ilegale de lemne din zonele protejate.

Raportul primit de la Garda Forestieră ne arată că singurul lucru în neregulă în zona pe care am filmat-o în Munții Făgăraș este modul în care era exploatat lemnul. Cu tractorul.

Faptul că zeci de hectare erau complet dezgolite, de mai bine de zece ani, și nu au fost împădurite nu a fost o problemă pentru autorități. Nici după controalele din trecut nu au fost sesizate tăierile masive.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: A fost Garda Forestieră, a fost corpul de control al prim-ministrului și atunci Administrația Silvică se considera OK. Nu știu dacă este vreun cetățean în țara asta care să se uite la imaginile pe care noi le-am făcut împreună și să spună că e OK.

Pentru modul de exploatare a masei lemnoase, firma Edyda Colect a primit o amendă în valoare de 5.000 de lei. Am analizat situația financiară declarată de firmă și totul pare în regulă. O firmă mică din Moeciu, cu trei angajați, dar cu un profit de zeci de mii de euro în fiecare an și o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro în fiecare din ultimii trei ani. O firmă care a primit atestare oficială din partea autorităților pentru exploatare forestieră.

Dar am vrut să investigăm mai departe. L-am găsit pe administratorul firmei, Sava Octavian Eduard, inculpat într-un dosar penal pentru infracțiuni la regimul silvic, mai exact furt de arbori doborâți, alături de Manea Mircea Ioniță. Acesta este primarul satului Moeciu și socrul lui Sava Octavian. În urmă cu doar o lună, primarul a fost achitat pentru instigare la abuz în serviciu și i-a fost suspendată executarea pedepsei de doi ani în închisoare. Manea rămâne sub supraveghere, cu muncă în folosul comunității, timp de trei ani. Pentru ginere se menține pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. Deci nu se va afla în detenție, dar are un termen de trei ani de supraveghere. I-am contactat pe amândoi, dar ne-au spus că sunt plecați din țară.

Între timp, La Bruxelles, europarlamentarii cu care am fost în teren în munții Făgăraș, s-au întâlnit cu Comisarul European de Mediu, Virginijus Sinkevičius. I-au explicat că raportările oficiale nu coincid cu realitatea din teren.

Anna Deparnay, europarlamentar în Comisia de Mediu: L-am confruntat pe comisarul Sinkevičius. I-am spus ”OK, pe teren poți să vezi cu adevărat distrugerea. Pe hârtie scrie că este totul legal, că tăierile se fac pentru conservare”. De fapt, permiți să se taie în moduri în care legislația UE nu permite.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia de Mediu: Important este să se mențină presiunea pentru că tot ceea ce s-a întâmplat bine în România în ultimii ani, și sunt și lucruri bune, de exemplu Sumal, faptul că avem o detectare mult mai mare sau mai organizată cu mijloace de tehnologie. Toate aceste lucruri s-au întâmplat, datorită acelei instituții din spate.

Deși Comisia nu va trimite încă România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, procedura de infringement continuă pe căi diplomatice. Adică, un joc de ping-pong între autorități și experții de mediu.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: Mi-a fost foarte clar că infringementul pe tăieri ilegale și cel pe tăieri abuzive în situri Natura 2000 nu se va închide curând, pentru că tot ce s-a întâmplat până acum la nivel de schimbare legislativă și aplicație în teren a fost nimic mai mult decât un joc de glezne.

În cei doi ani de când a început procedura de infringement împotriva țării noastre, din România au dispărut peste 13 milioane de metri cubi de lemn din ariile protejate, incluse în Natura 2000. Adică un șir de camioane pline cu lemne, lung din România, până în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE