Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Noi imagini ale dezastrului din pădurile României. Europarlamentar: "Am văzut cu ochii mei și distrugerile sunt masive"

Europarlamentari au vizitat România pentru a vedea distrugerile din pădurile Natura 2000. Euronews România a fost în teren, dar nu pe traseul stabilit de autorități.

Membri ai Parlamentului European au urcat pe munții Făgăraș în această săptămână pentru a vedea dacă tăierile ilegale din pădurile României continuă. O echipă Euronews România i-a însoțit, iar ghid a fost Organizația Agent Green. Imaginea pe care au văzut-o i-a bulversat pe europarlamentari: versanți dezgoliți, transport ilegal de copaci, zone despădurite lăsate în paragină de ani de zile.

Datele oferite de Ministerul Mediului nu coincid cu imaginile de pe teren

Oficialii de la Bruxelles nu au mers pe traseul oficial, stabilit de autorități. Au spus că vor să vadă cu ochii lor stadiul în care se află pădurile României. Prima oprire a fost pe Valea Bârsei, în Munții Făgăraș. Aceștia sunt printre cei mai afectați de tăierile ilegale, chiar dacă sunt într-o zonă Natura 2000. Parlamentarii spun că ce au aflat de la Ministerul Mediului nu coincide cu ce au văzut în teren.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia de Mediu: "Prima impresie este de dezastru și de minciună, pentru că fusesem la minister unde lucrurile arată curat, arată frumos pe un ecran cu Sumal care merge perfect. Și aici vezi, de fapt, nu doar dublu standard, că mult din lemnul ăsta nu ajunge în acte, mai vezi ceva. Vezi niște muncitori în cizme de cauciuc care își pun în pericol viața."

Anna Deparnay, europarlamentar: "Am văzut cu ochii mei și distrugerile sunt masive. Și putem să vedem că scopul Natura 2000, de a proteja, nu protejează nimic în acea zonă. M-am simțit emoționată și ușor nervoasă. Așa că vreau să acționez acum. Am mai văzut probleme în zone Natura 2000 peste tot prin Europa, dar proporția distrugerii pe care am văzut-o aici în Munții Făgăraș este unică.”

În urmă cu 20 de ani, în acest loc de pe Valea Bârsei era o pădure.

Versanții erau plini de copaci, dar s-au tăiat peste 14.000 de metri cubi în peste 100 de hectare. Asta doar pe hârtie.

Odată ce pădurarii au tăiat copacii, autoritățile au la dispoziție doi ani pentru a reîmpăduri. În plus, în zone Natura 2000 nu este permis să tai la ras munți întregi. De fapt, orice copac tăiat trebuie justificat.

Directorul Romsilva Brașov spune că s-a împădurit în zonă și că nu există versanți goi, rași de peste zece ani.

Runceanu Dănuț, Director Romsilva Brașov: "Nu e adevărat. Nu se vede dacă nu mergeți să parcurgeți la picior suprafața. Puieții sunt de talie, sunt mici nu se văd. Până încheie starea de masiv plantația, trec cinci, șapte, chiar opt ani. După opt ani pădurea este încheiată și se execută în fiecare an lucrări de îngrijire a plantațiilor."

România are peste 500.000 de hectare de păduri primare și seculare, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% din acestea sunt protejate de Natura 2000, însă realitatea arată cu totul altfel. Este legal să tai în zone Natura 2000, însă condițiile sunt extrem de stricte. Uniunea Europeană a înaintat o procedură de infringement împotriva țării noastre tocmai pentru nerespectarea acestora. Gabriel Păun, biolog Agent Green spune că procedura este ca un meci de ping pong.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: "Am transformat ceea ce s-a tăiat legal pe perioada infringementului, doi ani plini din infringement, adică 2021 - 2022 și am arătat că la nivel național s-a extras legal, nu se știe exact cât și ilegal, 13 milioane de metri cubi de lemn. Ce înseamnă asta pentru cine nu-și poate închipui acest volum colosal? Înseamnă nimic mai puțin, nimic mai mult decât un șir de camioane pline ochi cu lemn din România până în China."

Anna Deparnay speră ca această deplasare în teren să îi aducă laolaltă pe europarlamentari pentru a avea o majoritate în Parlament.

Anna Deparnay, europarlamentar: "Trebuie să mergem la Comisie și să le spunem: mergeți acolo, ajutați-l pe ministru, insistați că trebuie să ajutăm. Trebuie să îndeplinim toți pașii acestei proceduri de infringement și să trecem la pasul următor. Pentru că pierdem ultimele păduri primare din lanțul Carpatic."

Euronews România l-a contactat pe ministrul Mediului, Barna Tánczos, însă până la această oră, acesta nu a răspuns solicitării noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE