Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București, orașul în care este mai ieftin să tai ilegal decât cu autorizație. Zeci de arbori au fost rași în Parcul Circului

Spațiile verzi din București, oricum cele mai reduse din Uniunea Europeană, se împuținează constant. Zeci de arbori au fost puși la pământ zilele trecute în Parcul Circului, ultima acțiune dintr-o serie de defrișări ilegale care au ciuruit plămânul verde al Capitalei. Paradoxal, în București este mai ieftin să tai ilegal decât să obții autorizație.

Un număr de 70 de arbori au fost rași de pe fosta menajerie a circului din Parcul Circului. Potrivit Hotnews, proprietarul terenului este omul de afaceri Gheorghe Stelian, care a primit de la ANRP 350 milioane lei despăgubiri pentru drepturi litigioase cumpărate de la proprietarii de drept.

Cât costă să tai copaci în București?

În București, este mult mai ieftin să tai copaci ilegal decât cu autorizație. Amenda este de maximum 100 de lei, pe când defrișarea cu autorizație costă de 20 de ori mai mult.

"Legea spune că pentru a defrișa un copac trebuie să plantezi alți 6. Costul pentru a planta șase copaci este undeva la 2.000 de lei. Drept urmare, este mult mai eficient economic să nu respecți legea decât să o respecți", a precizat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

"Este un masacru în rândul arborilor din București, câteva mii de arbori am pierdut într-un timp extrem de scurt. Se întâmplă pentru că s-a scos din Codul Silvic infracțiunea referitoare la vegetația din afara fondului forestier", a spus Daniel Trifu, președintele Asociației Ecocivica.

Dacă nu ar fi fost amendat Codul Silvic, proprietarul terenului de pe care se taie ilegal arbori ar fi riscat până la 4 ani de închisoare. Așa, cel mai grav lucru care i se poate întâmpla este o amendă de 100 de lei, care ajunge la 25 de lei dacă este plătită în termen de 15 zile.

"Avem parcuri întregi: parcul Grozăvești pus la pământ de investitori, această fostă menajerie a Circului pusă la pământ, tot ce înseamnă pepiniera din Fabrica de Glucoză, ați văzut bine ce s-a întâmplat în Modrogan Parcul Filipescu, insula Tei, parcul Prisaca Dornei Codrii Neamțului din spatele Policlinicii Titan", a mai completat Daniel Trifu.

În încercarea de a stopa aceste defrișări masive din zonele verzi ale Capitalei, consilierii generali vor majorarea drastică a amenzilor.

"Lucrez la un proiect de hotărâre de Consiliu General pentru a aduce aceste amenzi la maximul posibil. Așa încât, amenda pentru defrișarea fiecărui arbore în parte eu voi propune să o duc la maxim, adică să fie cuprinsă între 4.000 până la 5.000 de lei. Mi-ar plăcea ca legislația în vigoare să ne lase să facem mai mult, mi-ar plăcea să pot să institui o amendă de zece ori mai mare", a spus Ana Ciceală, consilier general al USR.

Amendă complementară de 5.000 de lei

Mai mult, Ana Ciceală vrea să introducă și o amendă complementară de 5.000 de lei pentru fiecare metru de spațiu verde afectat de defrișări. Proiectul său va avea însă nevoie de votul majorității PNL – USR din Consiliul General pentru a fi adoptat și a intra în vigoare.

Defrișările din București sunt cu atât mai grave cu cât nu stăm deloc bine la capitolul spații verzi. De fapt, suntem din nou pe ultimul loc și în acest clasament, cu o capitală sufocată de betoane.

Bucureștiul este capitala europeană cu cea mai redusă suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor, puțin peste 7 mp. Asta în condițiile în care media Uniunii Europene este de aproape 3 ori mai mare. Cifrele sunt estimări făcute de Comisia Europeană și de ONG-uri, pentru că Bucureștiul nu are un registru al spațiilor verzi, așa cum prevede legea

Potrivit Hotnews, de la începutul anului Bucureștiul a pierdut mai multe hectare de spațiu verde. Este vorba despre o bucată din Parcul Grozăvești, Parcul Prisaca Dornei și o bucată de spațiu verde de pe strada Fabrica de Glucoză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE