Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Parcurile din București, în paragină: alei care se surpă, lacuri fără apă și mizerie

În zilele caniculare și nu numai, parcurile trebuie să fie refugiul locuitorilor. Acolo unde este posibil. O echipă Euronews România a încercat să afle de ce oazele de verdeață din București nu mai sunt ce au fost odată. Felicia Macaleț a fost în patru dintre cele mai cunoscute parcuri ale Capitalei.

Degradarea multor spații verzi este mult mai vizibilă după perioada temperaturilor extreme

Parcul Regele Mihai I, adică binecunoscutul Herăstrău, este cel mai mare parc din Capitală. O suprafață de 187 de hectare în nordul Bucureștiului și, poate, principalul loc de relaxare pentru o bună parte dintre bucureșteni. O parte dintre cei care îi bat aleile sunt dezamăgiți, pentru că nu îl văd suficient de îngrijit.

Bucureștean: „E deplorabil, nimic nu s-a schimbat. Aleile astea se surpă, bălăriile. Totul aș schimba.”

Bucureșteancă: „În partea aceea, unde sunt locurile de joacă, sunt destul de derăpănate și neîngrijite, aici, tot așa, neîngrijit.”

Aleea din jurul Parcului Herăstrău este într-o continuă stare de degradare, asfaltul este pe alocuri crăpat și sunt zone în care se poate surpa.

Din Herăstrău, mergem în parcul din fața primăriei municipale. Cișmigiu, un parc cu un potențial uriaș. Directorii Primăriei îl pot vedea de la balcon.

Bucureștean: „Un peisaj post-apocaliptic, sincer. Mereu este jegos, niciodată nu-i curat.”

Deși angajații Primăriei spun că parcul este curățat și spălat zilnic, nu toți bucureștenii văd asta. Băncile pline de găinaț sau aleile neîngrijite sar în ochi, iar principala atracție a parcului, lacul, lipsește.

În Cișmigiu lipsește principala atracție, lacul

Fundul lacului este plin cu moloz, s-au format cratere în anumite zone, iar, de altfel, întreg Parcul Cișmigiu este într-o stare deplorabilă.

Tudorel Bîră, director ALPAB: „Se execută lucrări de reabilitare a Podului Mare din Cișmigiu, a podului de beton. Automat, pentru măsurători și pentru efectuarea lucrărilor trebuia golit, au un termen de executie de nouă luni de zile. Deci anul acesta nu, în primăvara anului viitor va reveni la normal.“

Continuăm turul parcurilor cu Tineretului. Este administrat de două primării, iar asta se poate observa și în modul în care este îngrijit.

În zona din Parcul Tineretului, care este administrată de Primăria Sectorului 4 sunt mai multe terenuri de joacă pentru copii, fântâni arteziene, terenuri sportive: de volei, fotbal, baschet, dar si piste de alergare. În acelasi timp în zona parcului administrată de Primăria Municipiului București am găsit o fântână arteziană, care este nefuncțională.

Tineretului va beneficia de schimbări substanțiale

În același timp, reprezentantul Administratiei Parcuri, Lacuri și Agrement spune că acest parc va beneficia de schimbări substanțiale în următoarea perioadă.

Tudorel Bîră, director ALPAB: „Încercăm să înlocuim mobilierul urban, bănci, coșuri de gunoi. Vrem și suntem ăn faza de achizitie a unor cismele pentru apa. Vrem să asfaltăm, în primă fază, întreaga alee din jurul lacului din Tineretului, plus că avem bani alocați și o să ieșim în achiziție să reabilităm fântâna mare din Parcul Tineretului și suntem în faza de achiziție a podului mare din Tineretului, pentru reabilitarea podului mare din Tineretului.”

Unul dintre cele mai afectate parcuri de zilele caniculare este Parcul Izvor

Unul dintre cele mai afectate parcuri de zilele caniculare este Parcul Izvor. Iarba este mai mult vegetație uscată, iar mai mulți puieți plantați nu au reușit să prindă viață. Lipsa apei și-a lăsat amprenta, dar și ultimul festival, în urma căruia parcul a ajuns să semene cu un maidan.

Mirela Drăghiță, șefă parc, Compania Municipală Izvor: „Nu există sistem de irigații. Deci, a fost început, sunt 12 ani de când a început să se facă sistemul de irigații, dar nu s-a finalizat sau s-a finalizat, dar nu s-a pus în lucru, dar cert este că nu am strop de apă în parc. Avem cisterne, o zi, două pe săptămână și udăm florile. Că este uscat nu este vina noastră, dar poate ne ajută Dumnezeu.”

Administratia Lacuri, Parcuri și Agrement București are la dispozitie 65 de milioane de lei

O firmă din Cluj, organizatoare de evenimente, a trimis Primăriei o solicitare pentru ca parcul să fie concesionat permanent. Nu este clară intenția, iar primarul general promite o analiză atentă a cererii.

Administratia Lacuri, Parcuri și Agrement București are la dispozitie 65 de milioane de lei pentru îngrijirea și reabilitarea parcurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE