Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Camere video în pădurile din România, soluția pentru prinderea hoților de lemn

Publicat de: Maia Bondici

Din 2024 am putea avea camere de supraveghere instalate în pădurile din România, în intenția de a-i opri pe hoții de lemne. În fiecare an dispar, fără urmă, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn din pădurile României. Uniunea Europeană a deschis și o procedură de infringement împotriva țării noastre.

Agent Green alături de alte ONG-uri de mediu au adunat dovezile într-un raport pe care urmează să îl trimită Comisiei Europene .

Noul raport arată că în pădurile Natura 2000 se taie lemn în continuare fără să fie respectate regulile impuse de Uniunea Europeană. Cele mai mari probleme ar fi tăierile progresive, asemănătoare cu tăierile la ras, fără studii de impact asupra biodiversității.

Monitorizarea pădurilor cu camere video

Un proiect legislativ propus de liderul deputaților PSD stabilește ca pe drumurile forestiere să fie instalate camere video pentru mașinile care intră și ies din păduri.

În PNRR există deja un proiect aprobat, în valoare de 46 de milioane de euro care vizează monitorizarea pădurilor folosind camere video și imagini satelitare.

Alfred Simonis, parlamentar PSD: "Nu văd de ce nu am putea integra această inițiativă în proiectele guvernului pe de-o parte. În măsura în care Ministerul propune același lucru, sau ușor diferit, să ne punem de acord, astfel încât să avem o lege bună indiferent cine o modifică, cine o completează."

Gabriel Păun, biolog Agent Green: "Nu spun că nu este o idee bună, dar ea trebuie dublată de către niște autorități la fel de vigilente. Avem de-a face cu o industrie în care crima organizată va invalida aceste sisteme de monitorizare, pentru că trebuie luat în calcul vandalismul, vandalismul care nu este surprins de autorități pentru că adesea, firmele locale și poliția locală lucrează mână în mână."

Proiectul de lege propune și ca jandarmii să aibă noi atribuții, astfel încât să îi poată sancționa pe cei care fură lemn.

Alfred Simonis, parlamentar PSD: "În prezent, singurul care poate merge în fondul forestier este pădurarul. Ce se întâmplă în situația în care pădurarul este cel care sustrage? Cine îl controlează pe acesta? De ce nu putem ca mai multe instituții de forță care au competența și logistica necesară pentru a face aceste descinderi?"

De când a apărut aplicația de trasabilitate a lemnului, SUMAL, cei care fură au devenit mai creativi. De exemplu, după ce încarcă mașina cu lemn, aceștia își închid datele mobile pentru a nu putea fi urmărit traseul.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: "Este mult mai simplu și mai eficient să se instaleze module GPS pe absolut toate vehiculele care transportă lemn pentru că nu ne interesează doar pe unde a ieșit lemnul, ci întreaga rută. Și aceasta este o obligație legală pe care Guvernul actual o încalcă. Avem noul HG SUMAL vechi de trei ani, însă el nu se aplică."

Pe lângă cele 18 milioane de metri cubi de lemn care se taie legal anual în România, mai dispar încă 20 de milioane. Din aceștia, doar 1% sunt recuperați de autorități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE