Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activiștii de mediu au găsit 10 metode prin care sistemul SUMAL, care urmărește tăierile și transporturile de lemn, ar fi păcălit

Aplicația SUMAL, prin care se urmăresc tăierile și transporturile de lemn, lasă loc pentru cei care vor să păcălească sistemul. Este avertismentul ONG-urilor de mediu. Agent Green a identificat nu mai puțin de zece metode prin care hoții de lemne pot să fure arbori din păduri. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că acele metode există, dar tocmai datorită SUMAL ele pot fi identificate.

Metode identificate de Agent Green, prin care sistemul SUMAL este înșelat

Teleportarea, când stocul de lemne de pe hârtie nu corespunde cu cel din teren. Evaporarea, când aplicația este ștearsă și reinstalată după transport, iar informațiile de pe traseu despre cantitățile de lemn se pierd. Transportul incognito este metoda prin care datele mobile sunt oprite pe parcursul traseului, tocmai pentru a nu putea fi identificat traseul camionului cu lemne.

Sunt doar câteva metode identificate de Agent Green, prin care sistemul SUMAL este înșelat. Mai sunt și vulnerabilitățile sistemului, cum ar fi zonele fără semnal pe mobil, care sunt speculate de hoții de lemn.

Cătălin Turiga, Agen Green: „El ar trebui să țină datele mobile deschise ca în momentul în care este reperat într-o zonă GSM, avizul lui să fie comunicat la server și să fie înregistrat oficial, însă ei profită de această slăbiciune a SUMAL și merg, pur si simplu, cu datele mobile închise, ca și atunci când intră în zona de GSM avizul să nu poată fi comunicat la server.”

Obligația transportatorilor de lemne este înregistrarea în SUMAL pentru cantități mai mari de 20 metri cubi de lemn. Mulți nu fac asta, declară cantități mai mici sau nu declară deloc, spun activiștii de mediu. Metoda este bine-cunoscută pe piața neagră a lemnului.

Cătălin Turiga, Agent Green: „Ca să poți transporta mai mult de atât normele spun că trebuie să te înregistrezi ca transportator profesionist și să declari în sistem mai multe elemente: fotografii, traseul parcurs. Or sunt atâția transportatori care au efectuat transporturi non-SUMAL, care au depășit de zeci de ori această limită de 20 de metri cubi și SUMAL nu a fost capabil să-i depisteze și să-i blocheze.”

Ministrul Mediului spune că datorită SUMAL aceste ilegalități pot fi detectate

Ministrul Mediului spune că există loc de îmbunătățiri în sistem, dar că tocmai datorită SUMAL aceste ilegalități pot fi detectate.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Zi de zi, instituțiile statului luptă împotriva celor care încearcă să ocolească sistemul SUMAL, încearcă să transporte fără SUMAL, încearcă să introducă cantități suplimentare în depozite. Diferența față de acum doi ani este că toate aceste lucruri se pot dovedi ulterior. Există SUMAL 2, care poate să demonstreze oricând cine a instalat, cine a dezinstalat, cine a venit cu documente care nu au avut finalitate și cine a raportat cantități în plus sau în minus în depozitele proprii.”

Conform Inventarului Forestier Național, jumătate din lemnul care dispare din pădure nu are acte, 20 de milioane de metri cubi anual. Doar 200.000 sunt identificați prin controale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE