Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interpol a lansat o campanie împotriva tăierilor ilegale de arbori din România

Pădurile virgine, plămânul României. Țara noastră are, potrivit Ministerului Mediului, peste 70.000 de hectare de aur verde. O bogăție la care mulți visează și care, timp de zeci de ani, a fost exploatată neîntrerupt. Legislația actuală este mai aspră cu cei care distrug și taie codrii României, dar nici așa hoții nu se dau bătuți. Metodele se schimbă de la o zi la alta.

Interpol a lansat o campanie împotriva tăierilor ilegale de arbori din România, tocmai pentru a veni în ajutorul autorităților naționale care par depășite de situație. Activiștii spun că, anual, se depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale, adică doar 200.000 metri cubi din cele 20 de milioane care dispar din pădurile României.

Criminalitatea de mediu, a treia cea mai profitabilă afacere după traficul de droguri și traficul de persoane

Ministrul Mediului susține că marile defrișări au fost eradicate, însă asta nu înseamnă că tăierile ilegale s-au oprit. Iar sistemul de monitorizare SUMAL își dovedește eficiența.

O directivă a Comisiei Europene menită să protejeze mediul prin înlesnirea cooperării transfrontaliere la nivel judiciar este chiar acum în curs de revizuire.

Un raport publicat la finalul anului trecut arată că statele membre nu luat sufiecnte măsuri legale împotriva hoților de lemne și infracțiunile împotriva mediului cresc într-un ritm anual de 5 până la 7%, la nivel mondial. De aici și urgența implicării forțelor Interpol.

La nivel global, infracțiunile de mediu aduc profituri de 250 de miliarde de euro anual. Asta face criminalitatea de mediu a treia cea mai profitabilă afacere după traficul de droguri și traficul de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE