Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii care se încălzesc cu lemne ar putea primi un ajutor de la stat pentru a trece mai ușor peste iarnă

Românii care se încălzesc cu lemne ar putea primi un ajutor de la stat, pentru a trece mai ușor peste iarnă. Fiecare familie ar putea primi 150 de lei pentru metrul cub de lemn cumpărat. În acest moment, prețul unui metru cub variază între 280 și 400 de lei.

Care sunt condițiile prin care poate fi acordat acest ajutor

"Vorbim în momentul de față despre o propunere pe care o vom înainta Coaliției săptămâna viitoare, vom propune compensarea prețului lemnului de foc în limita a 5 metri cubi cumpărați pe bază de factură și aviz de însoțire a mărfii, cu o sumă de 150 de lei pe metru cub, până în această limită de 5 metri cubi. Vom propune ca sistemul să fie implementat cu ajutorul primăriilor, pentru că trebuie să știm care sunt acele familii care se încălzesc cu lemn de foc și vom propune un sistem informatic al STS pentru a elimina riscul plăților duble", a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Propunerea nu discriminează

"Propunerea noastră este ca toți cei care achiziționează lemn de foc de pe piață să beneficieze de acest sprijin, indiferent de statutul social, indiferent de venituri în mod similar cu schema de compensare a prețului la energie electrică și la gaze naturale. Lucrăm împreună cu Ministerul de Finanțe la estimarea impactului bugetar. Săptămâna viitoare vom avea și aceste cifre", a adăugat ministrul.

Potrivit oficialului, sistemul de compensare ar trebui să fie gata în lunile septembrie-octombrie și să intre în vigoare cât mai repede

"Propunerea noastră este să fie gata înainte de sezonul rece, în lunile septembrie-octombrie să fie gata sistemul de compensare și să intre în vigoare cât mai repede. Creșterea prețului variază și făcând o medie la nivel național cred că este o compensare semnificativă în comparație cu creșterea de prețuri. Cinci metri cubi înseamnă aproximativ 8 metri steri. Săptămâna viitoare, cel mai probabil, se va luat decizia în Coaliție", a mai explicat Tánczos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE