Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea avea un nou Cod Silvic. Statul vrea ca suprafețele împădurite protejate de lege să crească de la 3 la 10 la sută

România va avea de anul viitor un nou Cod Silvic, asta după ce va fi aprobată mai întâi Strategia Națională pentru Păduri 2030. Proiectul a fost prezentat de ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Brașov, și mai are ca obiective creșterea suprafețelor împădurite din România, dar și despăgubiri pentru proprietarii de păduri.

Procesul de retrocedare a pădurilor a produs schimbări importante ale structurii proprietății

Procesul de retrocedare a pădurilor, declanșat în 1991, a produs schimbări importante ale structurii proprietății, 36% din Fondul Forestier Național fiind azi reprezentat de proprietatea privată. Fărâmițarea proprietății forestiere, cu peste 700.000 de proprietăți private, face dificilă aplicarea unui regim silvic unitar, fiind necesară identificarea unor soluții.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Varianta prezentată astăzi are câteva elemente strategice noi, construiește un nou început pentru pădurile României. Pune accentul pe responsabilizarea proprietarului, pune accent pe acest sistem de compensare a celor care pierd venituri economice, pierd din punct de vedere economic, în cazul în care își sacrifică, practic, pădurea pentru a veni în sprijinul societății.”

Statul vrea ca suprafețele împădurite protejate de lege să crească de la trei la 10 la sută

Până în anul 2025, este prevăzută implementarea sistemului de compensare financiară a proprietarilor pentru dezavantajele create de implementarea regimului de conservare a biodiversității. Statul vrea astfel ca suprafețele împădurite protejate de lege să crească de la trei la 10 la sută.

Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului: „Urmează un parcurs greu, de modificare de cadru legislativ, Codul Silvic, Legea de bază a silviculturii în orice țară, hotărâri de Guvern, ordine de ministru, tot sistemul ăsta foarte greoi și foarte încărcat, care ajunge de foarte multe ori foarte greu de implementat, mai ales de către proprietarii mici de păduri, care consideră cadrul legislativ o barieră.”

În 2023 ar urma să fie aprobat un nou Cod Silvic

Până la data de 30 septembrie trebuie aprobată strategia forestieră 2030, iar mai apoi va începe elaborarea unui noi legislații. În 2023 ar urma să fie aprobat un nou Cod Silvic.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Comisia monitorizează cu ochi atenți exploatarea forestieră din România. Avem și acest dialog în ceea ce privește infringementul început acum doi ani de zile. Am prezentat Comisiei deja primele măsuri concrete de evaluare, monitorizare, identificare a tuturor habitatelor potențial afectate de exploatări forestiere. O să avem probabil cel mai amplu raport dintre toate statele membre în ceea ce privește analiza pe bază de imagini satelitare.”

Strategia pentru Păduri 2030 pune accent și pe creșterea suprafețelor împădurite din România, ținta fiind 56.000 de hectare de păduri noi până în 2026. În prezent, țara noastră are o suprafață de pădure de șapte milioane de hectare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE