Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului, despre centrala de la Zaporojie. ”Nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România”

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a dat asigurări că datele privind radiațiile emise de centrala nucleară din Zaporojie sunt raportate în fiecare zi, iar ”nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina și nici în România”.

Ministrul Mediului a afirmat, miercuri, că a fost nevoie ca autoritățile să vină cu clarificări deoarece ”zilele trecute au apărut foarte multe informații, multe dintre ele contradictorii cu privire la situația centralei nucleare de la Zaporojie”.

”Luni am avut o discuție telefonică destul de lungă cu ministrul Mediului din Ucraina. Domnul Ruslan Strilets a subliniat încă o dată că sistemul de monitorizare a radiațiilor din Ucraina este funcțional. A fost dezvoltat și completat cu noi unități de măsurare a radiațiilor în urma donațiilor primite de la statele europene.

Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate și le trimite la AIEA, așa cum facem și noi”, a declarat Tanczos Barna, după ședința de Guvern.

El a explicat că rețeaua națională pentru supravegherea radioactivității mediului funcționează sub autoritatea Autorității pentru Mediu.

”Este o rețea funcțională, o rețea care preia zilnic datele unde se validează și se trimit la Agenția Internațională. Datele măsurate, validate și transmite la AIEA nu justifică în niciun fel îngrijorările din spațiul media sau la nivelul populației. De la începutul războiului, această monitorizare este una continuă. Validările de date se fac zilnic”, a spus Barna.

Mai mult, ministrul Mediului a menționat că autoritățile au realizat verificări din oră în oră în momentul în care au existat informații din Ucraina cu privire la o potențială activitate nucleară sau probleme potențiale la centralele nucleare.

”Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina și nici în România. Avem contact permanent și primim informații de la colegii din Ucraina”, a concluzionat Tanczos Barna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE