Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV: Comisia Europeană spune că planul României privind restaurarea pădurilor nu este satisfăcător. ”Este îngrijorată de numărul tăierilor ilegale”

Comisia Europeană este îngrijorată de amploarea tăierilor ilegale de lemn din România și cere țării noastre să vină cu un nou plan pentru restaurarea ariilor de strictă protecție. Într-un răspuns oferit în exclusivitate Euronews România, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Mediu spune că planul trimis de țara noastră nu este unul satisfăcător. Ministerul Mediului anunță că îngrijorările Comisiei nu sunt justificate și că a fost o neînțelegere.

În urmă cu mai bine de trei ani, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pentru tăierile ilegale din ariile de strictă protecție, zona Natura 2000. Deocamdată, România nu este sancționată financiar, dar riscă amenzi de sute de mii de euro pe zi dacă se pronunță Curtea Europeană de Justiție.

"Comisia este îngrijorată de numărul tăierilor ilegale din România, inclusiv din pădurile seculare, mai ales acum când Uniunea Europeană depune eforturi pentru a proteja biodiversitatea. Comisia a deschis o procedură de infringement prin care cere României să oprească tăierile ilegale. De asemenea, cerem României să implementeze corect Regulamentul European al lemnului, care previne introducerea pe piață a lemnului tăiat ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Mediu.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: "Este practic făcut prin Sumal, dar și acesta a fost amputat în comparație cu ce a fost aprobat în urmă cu exact trei ani prin hotărâre de guvern. De fapt, nu doar că a fost amputat, nu s-a aplicat niciodată. În vreme ce Comisia Europeană dă ultimatumuri guvernului României, și Agent Green dă un ultimatum guvernului României. Dacă până la mijlocul toamnei care urmează nu se vor pune în aplicare toate prevederile din Sumal, atunci vom da guvernul în judecată."

Când a apărut sistemul electronic Sumal hoții au evoluat odată cu tehnologia. Pe lângă cele 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat legal din pădurile României, mai dispar încă pe atât, fără acte, conform Inventarului Forestier Național. Ministerul Mediului spune că va face investiții prin PNRR pentru a îmbunătăți sistemul.

Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului: "Avem 46 de milioane de euro dedicați îmbunătățirii trasabilității, transparenței prin introducerea unor tehnologii noi, imagini satelitare, tehnologii Lidar, camere, drone și așa mai departe."

"România încă trebuie să ia măsuri pentru un plan concret de restaurare. În data de 1 martie 2023, România a trimis Comisiei un plan de restaurare a zonelor Natura 2000 care fac parte din infringement. Dar acest plan nu este unul satisfăcător. Comisia va continua să își exprime îngrijorările și să comunice cu autoritățile române pentru a asigura refacerea zonelor distruse. În funcție de progresul făcut, Comisia va lua noi măsuri. România trebuie să trimită un plan revizuit până în septembrie 2023”, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei pentru Mediu.

Conform Agent Green, în perioada 2021-2022 s-au extras legal 13 milioane de metri cubi de lemn doar din situri Natura 2000.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: ”La capitolul renaturare, suprafețe distruse, este o premieră. Aici vorbim de suprafețe foarte vaste din parcul național Domogled, din Maramureș, din parcul național Munții Rodnei, din Munții Făgăraș care au fost rase de pe fața pământului. Ele apar în situația de a fi fond forestier în acte, dar în realitate sunt suprafețe dezbrăcate și neregenerate.”

Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului: ”Cred că aici a apărut o neînțelegere. Cred că reprezentanții DG Environment s-au uitat doar la ultima versiune a unui tabel în Excel cu suprafețele pe care noi le-am propus să parcurgă un proces de restaurare fără să se mai uite în spate la baza de date uriașă pe care am conceput-o, analizând peste zeci de mii de poligoane. Până la finalul lunii august vom trimite un răspuns detaliat prin care sperăm să clarificăm aceste nemulțumiri, aceste îngrijorări ale Comisiei care, din punctul meu de vedere, nu sunt justificate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE