Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum dispar copacii din București: Arborii din zona retrocedată a Parcului IOR continuă să fie tăiați fără autorizație

În București, oraș care a pierdut de-a lungul timpului o bună parte din spațiile verzi, mai mulți copaci au fost tăiați de curând în zona retrocedată a Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). Primăria Municipiului București spune că nu a fost emisă o autorizație pentru efectuarea acestor tăieri.

O echipă Euronews Romania a filmat cum sunt tăiați arborii verzi în Capitală, iar în cadrul jurnalelor de știri Euronews veți vedea cum dispar ilegal spațiile verzi din orașele din România.

Care este procedura pentru tăierea copacilor

Întrebați dacă au avut autorizație pentru tăiere, muncitorii care au doborât arborii din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) s-au arătat indignați de intruziunea echipei de filmare. Problema cea mai mare pentru cei care tăiau copaci nu a fost amenda, ci faptul că filmam ce a mai rămas din arbori.

Zona surprinsă în imagini este zona retrocedată a Parcului Alexandru Ioan Cuza. În ultimele 24 de ore, au fost tăiați aproximativ 12 copaci. Pentru doi copaci verzi au fost primite și două amenzi în valoare de 2.000 de lei, însă pentru restul de 10 copaci uscați, poliția nu a putut să facă nimic.

În România este ilegal să tai anumiți copaci verzi fără autorizație, chiar și în propria curte. Însă cei uscați, intră la toaletare. Bucureștiul sufocat de betoane este la coada clasamentului european când vine vorba de spații verzi. Suprafața cu spațiu verde pe cap de locuitor este de aproximativ 7mp. Media Uniunii Europene este de trei ori mai mare.

Mare parte din zona retrocedată a fost defrișată

Arhitecta Tamina Lolev se afla în zonă când se tăiau copacii, iar atunci când a început să facă poze, aceasta spune că a fost amenințată.

«Am ajuns și am văzut defrișată o zonă mare din zona retrocedată. Mă rog, m-a bușit și plânsul, mă rog, foarte emoțional. Adică noi avem amintiri aici, evident», a spus aceasta.

În urmă cu doar câteva săptămâni, peste 1000 de bucureșteni au protestat față de tăierile ilegale din zona retrocedată a Parcului IOR. Mai bine de 100 de copaci au fost tăiați în ultima lună din cele 12 hectare, conform grupul de inițiativă civică IOR - Titan. Primăria Municipiului București spune că a dat amenzi și în trecut pentru tăierea arborilor fără autorizație, din același loc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE