Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața la marginea carierei de calcar. Localnicii din Peștișani sunt revoltați că lângă casele lor ar urma să se exploateze

Locuitorii din satul gorjean Gureni, comuna Peștișani, sunt revoltați pentru că un om de afaceri vrea să înceapă să exploateze într-o carieră de calcar nu departe de casele lor, într-un sit Natura 2000. Oamenii spun că praful și zgomotul provenite de la exploatare le-ar schimba iremediabil viețile, iar versantul muntos de marginea satului lor ar fi definitiv distrus. Localnicii s-au coalizat și, cu ajutorul unor organizații non-guvernamentale, au suspendat pentru moment acordul de mediu al carierei.

O fundație înființată de localnicii din Peștișani a atacat în instanță acordul de mediu.

Cătălin Șchiopu, vicepreședinte Fundația Valea Bistriței, expert judiciar: „În primul rând, ar fi fost niște emisii foarte mari de zgomot, de praf, chiar dacă tehnologia pe care investitorul o specifică, aceea de extracție cu excavatoare... cu siguranță zgomotul s-ar fi resimțit asupra locuitorilor pentru că sunt la mai puțin de 200 de metri.”

Minodora Păsărilă, vicepreședinte Fundația Valea Bistriței: „Mi-am dorit ca localnicii, vecinii, prietenii mei să aibă o viață liniștită.”

Cariera de calcar la 100 de metri de casele oamenilor

Proiectul minier s-ar fi făcut la aproximativ 100 de metri de cele mai apropiate casele oamenilor. Localnicii s-au unit însă pentru a bloca această exploatare pe care au considerat-o din start ilegală.

Printre argumentele asociațiilor de mediu nu s-au aflat însă doar cele legate de locuințe, ci și de protejarea unor obiective din zonă, ținând cont că perimetrul este sit Natura 2000. Cu ajutorul speologilor și biologilor, au reușit să descopere și să carteze o peșteră în care trăiește o specie de lilieci protejați. Peștera ar dispărea însă dacă exploatarea ar avea loc.

Vlad Popescu, Bankwatch România: „Suntem într-o arie naturală protejată. Bineînțeles că o astfel de activitate nu poate fi desfășurată și trebuie să se facă o evaluare mult mai corectă a impactului asupra mediului și asupra caselor, asupra localnicilor.”

Pentru moment, Tribunalul București a acceptat argumentele ONG-urilor. Instanța de fond a considerat că autoritatea de control, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, a emis acordul de mediu fără a preciza măsurile de protecție efectivă a zonei.

„Cariera de calcar necesită lucrări cu impact direct asupra florei, faunei, apelor, peșterilor, calității aerului în cele din urmă asupra calității vieții locuitorilor, iar demararea lucrărilor fără respectarea deplină a condițiilor prevăzute este susceptibilă să le afecteze iremediabil, operațiunile de refacere a mediului natural fiind de cele mai multe ori dificile, dacă nu imposibile”, se arată în decizia judecătorilor.

Exploatatorul a obținut documentele necesare

Într-un răspuns transmis Euronews, APM Gorj ne-a transmis că exploatatorul a obținut documentele necesare.

„Pe parcursul proceduri de reglementare, titularul a obținut de la administratorul Ariei speciale de conservare Avizul favorabil și Avizul de Gospodarire a Apelor. Procedura s-a finalizat cu emiterea Acordului de mediu”, precizează APM Gorj.

„Pe parcursul proceduri de reglementare, titularul a obținut de la administratorul Ariei speciale de conservare RO SAC Nordul Gorjului de Vest, Avizul favorabil nr.38/02.06.2021 emis de ANANP-ST Gorj și Avizul de Gospodarire a Apelor nr.07/31.05.2021, emis de ANAR-ABA Jiu. Procedura s-a finalizat cu emiterea Acordului de mediu nr.13 din 19.09.2022 (…)”, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.

Contactat telefonic, proprietarul exploatării, Silviu Carlaonț, contrazice informațiile potrivit cărora viețile oamenilor ar fi fost afectate de exploatare. Carlaonț a arătat că noul acord de mediu obținut în septembrie 2022 a fost contestat și suspendat în primă instanță, fără argumente reale.

„Se face doar prin derocare cu excavator. Nu există nicio formă de pericol pentru comunitate”, a precizat Silviu Carlaonț.

Localitatea ar putea beneficia de pe urma exploatării

La rândul său, primarul din Peștișani, Cosmin Pigui, spune însă că localitatea ar putea beneficia de pe urma exploatării.

Cosmin Pigui, primar: „Primăria este un beneficiar pentru că această societate este cel mai mare contributor la bugetul local. Nu ar fi nici praf, nici zgomot. Suntem în alt mileniu. Înainte se exploata cu dinamită și nu a crăpat casa la nimeni. Dacă apare praf se închide, dacă apare zgomot se închide.”

Judecătorii de la Curtea de Apel trebuie să pronunțe hotărârea definitivă cu privire la suspendarea acordului de mediu. Oamenii sunt hotărâți însă să meargă mai departe și să oprească definitiv explotarea prin anularea definitivă a documentelor care permit exploatarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE