Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri

Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

„Se pot întoarce oamenii acasă, în siguranţă. Obiectivul pe care noi ni l-am propus a fost atins. Asta nu înseamnă că, începând de astăzi, nu vom lua toate măsurile viitoare pentru a preîntâmpina asemenea lucruri. Interesul tuturor este să găsim cele mai bune soluţii de punere în siguranţă a localităţii”, a spus prefectul judeţului Alba.

La rândul său, expertul tehnic care a evaluat situaţia de la barajul lacului a menţionat că în urma analizei efectuate de comisia tehnică, s-a constatat că apa din acumularea de la Tăul Mare a scăzut şi că riscul unui accident grav este diminuat.

„Se constată că pe 7 octombrie, la ora 14,00, nivelul în acumularea Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul de duminică şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie a apei din lac. Estimăm îndeplinirea recomandării făcute duminica trecută, că atunci când nivelul apei în baraj va scădea cu 5 metri, riscul unui accident grav la baraj este diminuat”, a declarat expertul tehnic Costică Sofronie.

El a menţionat că în maxim două săptămâni se vor prezenta variantele posibile de stabilizare a situaţiei în regim de urgenţă, inclusiv evaluări financiare şi propuneri pe termen mediu întocmite de către firme de proiectare şi execuţie specializate pe astfel de lucrări, care au participat la vizita în teren şi la întâlnirea comisiei tehnice.

Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare

„Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare, permiţându-se o creştere de nivel faţă de situaţia actuală de maxim doi metri. În condiţiile actuale, inclusiv în situaţia în care nivelele vor creşte cu cel mult doi metri, nu mai este necesară evacuarea populaţiei”, a completat expertul tehnic.

În situaţia creşterii nivelului în acumulare de peste doi metri, se recomandă reactivarea ISU Alba cu forţe şi mijloace de intervenţie pentru suplimentarea capacităţii de evacuare a apei şi reanalizarea situaţiei.

Primăria Roşia Montană va asigura monitorizarea nivelelor în acumulare, a infiltraţiilor în galeria golirii de fund şi amorsarea echipamentelor de sifonare a apei ori de câte ori va fi necesar. Orice situaţie atipică va fi anunţată SGA Alba şi ISU Alba.

„Indiferent de soluţiile tehnice ce vor fi propuse în maxim două săptămâni, în cel mai scurt timp se va asigura accesul la lucrări, adică drumurile de acces pentru facilitarea intervenţiilor de orice tip. Pentru suplimentarea capacităţii de evacuare prin sifonare, recomandăm şi repoziţionarea conductei de preaplin DN600, mai jos cu 3-5 metri, în funcţie de condiţiile specifice din amplasament”, a mai spus expertul tehnic de baraje.

Sâmbătă, în jurul orei 16:00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roşia Montană a anunţat evenimentul la apelul unic de urgență 112.

Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024.

Toate barajele din România vor fi verificate, în urma incidentului de la Roșia Montană

După pericolul de la Roșia Montană, premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Toate barajele din România vor fi verificate. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că inspectorii vor fi trimiși în control la toate cele peste 2.000 de baraje.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „S-a dispus verificarea tuturor barajelor de categoria C și D până pe 20 noiembrie. Am discutat cu Arafat, am discutat modalitatea prin care vom inventaria barajele. Acestea sunt baraje de mică capacitate, de mică importanță, dar unele dintre ele pot avea pe plan local impact în caz că apar probleme. Am făcut o estimare a timpului în care putem să verificăm acest număr de 2.095 de baraje de categoria C și D din țară. Vom avea zeci de echipe de control de la Apele Române. Trebuie spus că din cele 2.095 de baraje, 318 sunt la ANAR, celelalte sunt la autoritățile publice locale sau au proprietare incertă, fiind pe terenuri retrocedate sau în litigiu, majoritatea fiind mici, de categoria heleșteelor, lacurilor de acumulare, dar sunt și unele de dimensiunea barajului de la Roșia Montană. La Roșia Montană, echipele lucrează în continuare.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE